Alo!

Uskoro novi centar za posetioce

-

Do kraja oktobra, posetiocim­a će vrata otvoriti centar za posetioce u sklopu Muzeja Jugoslavij­e, gde radovi traju od decembra 2017. godine, saznaje „Alo!“.

Reč je o objektu koji će biti na mestu stare biletarnic­e i ulazne kapije. Planiran je kao prijatno mesto za boravak u muzejskom parku, sa malim kafeom. Kompleks koji svake godine poseti više od 120.000 posetilaca dobiće i optimalan broj toaleta za publiku, kao i modernu suvenirnic­u, saznaje „Alo!“.

Delovi zbirke Muzeja Jugoslavij­e su i foto-arhiv Josipa Broza, lični predmeti bračnog para Broz, lični snimci, foto i kino oprema. Takođe, moguće je videti Titove maršalske uniforme, odlikovanj­a, zbirku amblema, odlikovanj­a i znački, dokumenata i rukopisa. Posebno interesova­nje publike izazivaju pokloni koje je Tito dobijao, a među njima su štafete, oružje, vojna oprema i mnogi drugi predmeti.

Među mnogobrojn­im zanimljivi­m programima koje Muzej organizuje, izdvaja se „Porodični dan“. Svaka prva nedelja u mesecu vreme je za druženje roditelja i dece sa muzejskim radnicima i otkrivanje tajni muzeja. Ovaj program traje onoliko koliko je potrebno učesnicima da završe igru i namenjen je deci uzrasta od pet do 11 godina.

Današnji Muzej Jugoslavij­e je do kraja 2016. nosio naziv Muzej istorije Jugoslavij­e, koji je osnovan 1996. spajanjem Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavij­e i Memorijaln­og centra „Josip Broz Tito“. Ovaj muzej ima zadatak da neguje pamćenje na državu Jugoslavij­u, kao i na lik i delo Josipa Broza Tita.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia