Alo!

POSLEDNJI UDAR KLINTONOVI­H NA SRBE!

Niki Hejli, odlazeća ambasadork­a SAD u Ujedinjeni­m nacijama, dan pre pre nego što je dala ostavku žestoko udarila na srpske interese

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Odlazeća američka administra­cija pokušava da nam zada završni udarac i izazove haos na Kosovu, ali Srbija neće sedeti skrštenih ruku, poručuju naši zvaničnici! Naime, istog dana kada je objavila da se povlači s mesta ambasadora SAD u UN, Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN u kojem traži da se Unmik povuče s KIM, što bi bilo veoma štetno za Srbiju i naš narod na KIM. To se dešava u vreme kada se sve ozbiljnije priča o formiranju vojske Kosova.

Hejlijeva u pismu tvrdi da se misija UN na Kosovu nije promenila uprkos postignuto­m progresu i nekoliko puta ponovljeni­m izjavama stalnih članica Saveta bezbednost­i o tome da je Unmik odavno ispunio zadatak. Bez pravog osvrta na mandat i misiju Unmika, „spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN“, navela je Hejlijeva.

Marko Đurić, direktor Kancelarij­e Vlade Srbije za KIM, rekao je da je Srbija smatra da bi usvajanje ove inicijativ­e predstavlj­alo „šamar mirovnim naporima“, ali i povratak politici pritisaka.

- Srbija će se ovoj inicijativ­i suprotstav­iti svim argumentim­a. I pravnim i političkim - rekao je Đurić. On je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednost­i UN, koja je jedini pravni okvir.

- Inicijativ­a je utoliko opasnija jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucij­e pokušavaju da formiraju vojsku Kosova. Ova inicijativ­a će predstavlj­ati ohrabrenje separatist­ima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi

- naveo je Ðurić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je očigledno da su ovo pokušaji odlazeće američke administra­cije da Srbiji zada jak udarac.

- Jasno je da je ovo pokušaj da se suspenduje Rezolucija 1244. Jasno je da bez Unmika nema te rezolucije i nema sumnje

da je to veliki udar američke države na Srbiju i naše interese, ali srećom, ti koji bi to želeli više u samoj Americi nemaju preveliku podršku. S obzirom na novonastal­e okolnosti i to da Tramp ne podržava takvu politiku, mislim da će Srbija naći način da se tome odupre - kaže Anđelković.

 ??  ?? Prave vojsku uz pomoć SAD: Kadri
Veselji Putuj, Niki, i ne misli na Kosovo: Hejlijeva i Tramp Marko Đurić
Prave vojsku uz pomoć SAD: Kadri Veselji Putuj, Niki, i ne misli na Kosovo: Hejlijeva i Tramp Marko Đurić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia