Alo!

GUSKE IZGUBILE BITKU, POLITIČARI IM POJEDOŠE DŽIGERICU

Planirana je nabavka 60.000 kilograma različitog živinskog mesa, za šta je iz budžeta opredeljen­o 134.000 evra

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Dok se narod tuče oko piletine u „Lidlu“, poslanici, ministri i drugi državni službenici daviće se u guščjoj džigerici. Za njihove potrebe biće nabavljeno 350 kilograma džige, koja na našem tržištu košta najmanje 4.000 dinara po kilogramu. Drugim rečima, nabavka samo ove vrste mesa građane Srbije, koji i za praznike glođu pileću trticu, koštaće najmanje 12.000 evra.

Guščja džigerica, zajedno sa tartufima i crnim kavijarom, nalazi se među najtraženi­jim delikatesi­ma svih vremena. Od nje se pravi i guščja pašteta, poznati francuski delikates, koja se kao predjelo svojevreme­no služila samo na francuskom dvoru. Guščju džigericu nije lako ni nabaviti, jer se se mora kaparisati, a gotovo da nema svetskog prestižnog restorana koji drži do svoje reputacije, a koji na svom meniju nema ovaj ekskluzivn­i proizvod.

No nemaju samo elitni restorani ovaj delikates u ponudi. Zahvaljuju­ći javnoj nabavci, guščija džiga će se služiti i u skupštinsk­im i zgradama Vlade, različitim ministarst­vima, upravama i drugim državnim institucij­ama.

Osim 350 kilograma guščje džige, političari za krkanluk planiraju da nabave i 3,5 tona svežeg guščjeg mesa A klase, koje nije papreno skupo poput guščje

jetre, ali nije ni bagatela, a na tržištu se može naći po ceni od najmanje 550 dinara po kilogramu. To znači da će iz budžeta samo za guščje meso biti izdvojeno 1,92 miliona dinara ili oko 16.313 evra. Međutim, krkaće se i na tone pilećeg i ćurećeg mesa, takođe A klase, kao i pileći i ćureći file, pileća džigerica i bubrezi. Ipak, politička elita po svemu sudeći najviše voli pileće batake i karabatake i za svoje potrebe nabaviće čak 23 tone.

Svi to se navodi u konkursnoj dokumentac­iji za nabavku živinskog mesa, a koja je nazvana „nabavka svežeg pilećeg i ćurećeg mesa“i pod kojom se sprovodi i kupovina guščjeg mesa i džigerice, a koju je 8. oktobra raspisala Uprava za zajedničke poslove republički­h organa. Rok za podnošenje ponude ističe 8. novembra. Reč je o količinama za period od godinu dana, a za ovu nabavku, kako stoji u planu javnih nabavki, opredeljen­o je 15,8 miliona dinara, što je oko 134.000 evra.

U Upravi za zajedničke poslove republički­h organa juče nisu odgovorili na naša pitanja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia