Alo!

Gardisti glavom platili zbog droge?

- NIKOLINA MARIĆ nikolina.maric@alo.rs

- Ne pratim slučaj „Karaš”, ali tvrdnje oficira da su gardisti ubijeni zbog kokaina su gluposti! - kaže za „Alo!” bivši istražni sudija Vuk Tufegdžić, koji je radio na slučaju pogibije gardista Dragana Jakovljevi­ća i Dražena Milovanovi­ća u krugu kasarne „Topčider“5. oktobra 2004. godine.

Tufegdžić ne krije da je zatečen navodima koje je nekadašnji oficir Vojske Srbije i Crne Gore dao tužilaštvu, da su gardisti ubijeni zbog 1,5 tone kokaina, koji je, navodno, bio sakriven u kasarni na Topčideru.

- Ne znam kome je u interesu da priča takve stvari, tvrdim da tako nešto nije moguće - izričit je bivši sudija.

Petar Milovanovi­ć, otac pokojnog gardiste Dražena, za „Alo!” kaže da veruje oficiru koji je dao iskaz i konstatuje da ga komentar bivšeg sudije ne čudi.

- Član nezavisne komisije koja se bavila ovim slučajem rekao nam je da su se naša deca našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Oni su videli nešto što nije trebalo da vide i to su platili životom. Mnogo stvari se tu podudara! Tufegdžić je završio posao, pa sada priča da su nova svedočenja gluposti! Imao je vremena da se bavi ovim slučajem, a mi ni posle 14 godina nismo stigli do istine kaže Milovanovi­ć i dodaje da je siguran da će se pojaviti i novi svedoci.

- Klupko je počelo da se odmotava! Naša nada nije umrla. Dosta su nas lagali i smatram da sve treba ponovo da se ispita. Tufegdžić je na početku tvrdio da je moj sin bio naoružan, a posle je utvrđeno da nije imao pušku. Zarad istine, svako svedočenje mora da se proveri. Mi smo dobili i odštetu i penziju od države, ali ništa ne može da ublaži naš bol za decom, a laž nas najviše boli - zaključio je Milovanovi­ć.

Janko Jakovljevi­ć, otac pokojnog gardiste Dragana, baš kao i Petar Milovanovi­ć, smatra da je svedočenje oficira od velikog značaja za proces.

- Nama je jasno da su naša deca ubijena, a da li su stradali zbog kokaina ili obezbeđenj­a Ratka Mladića, neka se konačno utvrdi. Sa čitavim slučajem veze je imao i Nenad Ćosić, sin bivšeg komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića, koji bio u podzemnom objektu „Karaš“kao civilno lice na održavanju elektronsk­ih sistema, iako nije bila njegova smena. Tužilaštvo nije umalo sluha za naša saznanja, a taj momak je bio hapšen zbog oružane pljačke jednog vojnog objekta - zaključuje Jakovljevi­ć.

Roditelji ubijenih vojnika tvrde da su na pragu da saznaju istinu o tome ko im je ubio decu Tufegdžić je na početku tvrdio da je moj sin bio naoružan, a utvrđeno je da nije imao pušku

Petar Milovanovi­ć

 ??  ?? Dragan Jakovljevi­ć
Dražen Milovanovi­ć
Dragan Jakovljevi­ć Dražen Milovanovi­ć
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia