Alo!

Pobio drugove po „američkom receptu“!

Mladić (22) upao u politehnič­ku školu u Kerču i ubio 18, a ranio 47 osoba

- Piše: MILAN S. PRELIĆ milan.prelic@alo.rs

Najmanje 18 osoba je poginulo, a 47 povređeno u pucnjavi i eksploziji koje su se juče dogodile u Politehnič­koj školi u Kerču na Krimu, a koje po svemu podsećaju na slične tragedije u američkim školama.

Iako je u prvi mah javljeno da je uzrok eksplozije curenje gasa, a potom da je u pitanju teroristič­ki napad, vlasti su na kraju saopštile da se radi o kriminalno­m aktu.

Sergej Aksjonov, predsednik Krima, saopštio je da je napadač 22-godišnji mladić.

„Potencijal­ni ubica je izvršio samoubistv­o. On je bio student četvrte godine ove škole. Njegovo telo je otkriveno u biblioteci na drugom spratu”, rekao je Aksjonov.

Ruski mediji navode da se napadač zvao Vladislav Rosljakov, kao i da je tu školu upisao 2015. godine. On je 8. septembra dobio dozvolu za oružje kalibra 12, a nekoliko dana pre napada kupio je veću količinu municije.

Ruski mediji javljaju da su učenici rekli da je neko ostavio ranac u menzi i da je nekoliko minuta kasnije odjeknula eksplozija, a

Olga Grebenjiko­va, dekan Politehnič­ke škole, izjavila je da je napadač s puškom upao u školu, aktivirao eksplozivn­u napravu i počeo da puca u svakoga koga je video, a zatim je pucao u sebe. Kako je dodala, tela stradalih učenika bila su svuda po školi, a među ubijenima je i osoblje te ustanove.

Na lice mesta izašli su stručnjaci za eksploziv Federalne službe bezbednost­i (FSB), kao i brigade hitne medicinske pomoći i stručnjaci Ministarst­va za vanredne situacije.

„Pokrenut je krivični postupak po predmetu eksplozije na koledžu u Kerču“, rekla je Svetlana Petrenko, zvanična predstavni­ca Istražnog komiteta.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ministarst­vima zdravlja i vanrednih situacija, kao i drugim službama, da preduzmu sve neophodne mere kako bi se obezbedila pomoć povređenim­a, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. Putin je uputio i saučešće porodicama stradalih.

 ??  ?? Vladislav Ubica
Rosljakov
dana nekoliko ranije kupio
količnu veću
municije Pre nego što je zapucao Rosljakov je aktivirao i bombu kućne proizvodnj­e
Vladislav Ubica Rosljakov dana nekoliko ranije kupio količnu veću municije Pre nego što je zapucao Rosljakov je aktivirao i bombu kućne proizvodnj­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia