Alo!

„Orlići“s Apenina mogu i na OI 2020. SRBIJA U-21 U CIKLUSU EP

- Piše: Ž. Vujičić

VELJKOVIĆ: Mislim da smo dobar tandem i da ćemo sigurno

delovati još kompaktnij­e u igri

Naša mlada fudbalska reprezenta­cija igraće na Evropskom prvenstvu fudbalera do 21 godinu. Ništa novo, na sreću, šampionat sledećeg leta u Italiji i San Marinu biće treći uzastopni sa Srbijom. Međutim, dugo čekamo da „orlići“prelete grupnu fazu - još od 2007. i drugog mesta Đukićeve ekipe u Holandiji.

Ukoliko tim selektora Gorana Đorovića konačno probije tu granicu i uđe u polufinale, istovremen­o će ostvariti još jedan uspeh, možda i značajniji plasman na Olimpijske igre 2020. EP koje će se igrati naredne godine je, naime, izborno za OI u Tokiju, gde će učestvovat­i pobednici tri grupe i najbolji drugoplasi­rani fudbalskog turnira na Apeninima.

Podsećanja radi, „orlići“su od osamostalj­enja samo jednom prošli grupu na EP. Pod komandom pomenutog Miroslava Đukića pre 11 godina su doleteli čak do finala i takođe izborili ulaznicu za OI, u Pekingu 2008.

Slobodan Krčmarević je odveo Srbiju na sledeće prvenstvo, ali je polufinale ostalo nedostižno. U sledeća dva ciklusa i završni turnir je bio daleko. Za Dansku 2011. ekipa selektora Ratomira Dujkovića (u poslednje dve utakmice Tomislava Sivića) nije prošla kvalifikac­ije, a za Izrael 2013. tim Aleksandra Jankovića se dokopao baraža, međutim, Englezi su bili bolji - dvaput 1:0.

Radovan Ćurčić je za Češku 2015. takođe izborio doigravanj­e i u njemu senzaciona­lno izbacio vladajućeg dvostrukog uzastopnog prvaka Španiju (0:0 u Jagodini, 2:1 u Kadizu). Međutim, na

finalnom turniru Srbija je bila poslednja u grupi u konkurenci­ji domaćina, Nemačke i Danske. U sledećem ciklusu „orliće“je vodio Tomislav Sivić i odveo ih u baraž, gde je eliminisan­a Norveška (2:0 kod kuće, 0:1 u gostima). Selektor je potom dao ostavku zarad klupskog angažmana u Mađarskoj, a reprezenta­ciju je na šampionatu u Poljskoj vodio Nenad Lalatović. Samo do trećeg mesta u grupi, iza Španije i Portugalij­e, a ispred Makedonije.

Da li je stiglo vreme za iskorak - polufinale? Nadajmo se, iako je Srbija u društvu sve samim prvaka: domaćina Italije (pet titula), Španije (četiri), Nemačke i Engleske (po dve), Francuske (jedna), te Belgije, Hrvatske, Danske i Rumunije. Preostala dva učesnika od 12 saznaćemo posle baraža. Žreb za EP je zakazan za 23. novembar u Bolonji, jednom od grada domaćina (uz Udine, Trst, Ređo Emiliju, Ćezenu i San

Marino).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia