Alo!

PRIZREN NEĆE BITI U DRUGOJ DRŽAVI!

PATRIJARH IRINEJ PORUČIO IZ GRAČANICE: „Dok smo ovde, to je naše. Kada budemo nedajbože napustili ove svete prostore, onda to više neće biti naše“

-

Posle obilaska Pećke patrijarši­je i metohijski­h svetinja, patrijarh srpski Irinej, u društvu patrijarha antiohijsk­og Jovana, posetio je manastir Gračanicu, gde ih je dočekao episkop raškoprizr­enski Teodosije.

- Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Nema nikakvih podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, Pećka patrijarši­ja, Dečani, Gračanica To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo u srce - rekao je patrijarh srpski Irinej u Gračanici.

- Da znate da smo sa vama i da pratimo sve ono što se dešava - rekao je u obraćanju okupljenim vernicima. Dodajući da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji težak, možda teži nego ikada, poglavar SPC je poručio „da se svi moramo boriti da se ovde održimo“.

- Dok smo ovde, to je naše. Kada budemo nedajbože napustili ove svete prostore, onda to više neće biti naše. Može biti i u srcu, ali ne i drugačije. Nadajmo se, jer biće svega uz pomoć Božju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj patrijarši­ji, u Dečanima. Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što je i okupirano, neka uzmu i neka osvoje, ali ne smemo da im to damo, to je osnovna stvar - naglasio je poglavar SPC.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia