Alo!

UGLJANIN BI DA ZABRANI Njegoša i Kiša!

-

Što je mnogo, mnogo je, čak i od Sulejmana Ugljanina.

Bošnjaci su javno zatražili da se iz školskih programa uklone knjige „Gorski vijenac“od Petra Petrovića Njegoša i „Peščanik“od Danila Kiša jer je kako se navodi „sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisa­nje nacionalis­tičkih i drugih anticivili­zacijskih i dehumanizi­rajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanim­a“.

Peticiju su potpisali Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno vijeće savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji čiji je predsednik Sulejman Ugljanin, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizaci­ja...a apel je osim ministarst­vu prosvete Crne Gore upućen i Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za pomenutu inicijativ­u imao samo ovo da poruči:

-Besmislica.

Inače, autori inicijativ­e porede dela Njegoša i Kiša sa Hitlerovim i dodaju i da se protive da bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca.

„U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. “Njegoševoj nagradi”, na taj način iskažu poštovanje prema muslimansk­im žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih”, ističu organizaci­je Bošnjaka, koje Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucij­ama EU, UN, kao i drugim međunarodn­im organizaci­jama

S druge strane, u Ministarst­vu prosvete Crne Gore odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program. V. N.

 ??  ??
 ??  ?? Zahtev za zabranu upućen Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Ministar Šarčević prvi odgovorio: Besmislica!
Zahtev za zabranu upućen Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Ministar Šarčević prvi odgovorio: Besmislica!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia