Alo!

Jedino bismo želeli krov na kući i kupatilo

„Borim se kako znam i u umem. Nije lako. Ali ja sam ih stvorio, ja ću ih i othraniti“, priča samohrani otac

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Igor (15), Nikola (14), Lidija (12) i Matej (11) Bogunović, koji sa ocem Đurom žive u Donjem Karinu, nedaleko od Benkovca u Hrvatskoj, jedino o čemu maštaju je krov na kući, koja je sada prepuna vlage i buđi, i kupatilo da bi, kako kažu, mogli normalno funkcionis­ati.

Bogunovići su najmlađa povratničk­a porodica u Karinu. Đuro se u Hrvatsku vratio u avgustu 2006. nakon izbegličko­g potucanja po Srbiji. Poslednje mestu u kojem su živeli je selo Belegiš, u opštini Stara Pazova. Sa troje male dece i suprugom uputio se u svoj rodni Karin, gde se prethodno vratio njegov otac, koji je tada već oboleo od kancera i više nije mogao sam.

- To me je, između ostalog, i navelo da se vratim… Teško je bilo. S malo novaca sam se vratio, a troje dece, nigde posla, nigde ništa. Ali izdržali smo. Otac mi je preminuo, a u međuvremen­u mi se rodilo četvrto dete - priča za „Alo!“Đuro Bogunović.

Nakon što ga je supruga i majka njegove dece napustila, o svojim mališanima brine sam. Potpuno im se posvetio, a prioritet mu je, kao ističe, da ih izvede na pravi put, da budu pošteni i časni ljudi. - Borim se kako znam i umem. Nije lako. Ali ja sam ih stvorio, ja ću ih i othraniti. Najlakše je dete stvoriti i otići, ali to nije ni ljudski, ni roditeljsk­i - navodi on.

Otkad je ostao sam sa četvoro dece, sigurnog posla nije imao. Radi za dnevnicu ako ga neko pozove, ali uglavnom žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Ono što ga

muči i što bi deci i njemu olakšalo život jesu bar malo bolji uslovi za život.

- Stavio sam blokove i salio ploču na kući. Imamo tri prostorije. Novca za dalje nismo imali. Najveći problem su vlaga i buđ koji se stvaraju zimi. Kupili smo kreč da to sve prekrečimo, da bar malo osvežimo i ubijemo

crnilo. Da sam imao mogućnosti da kupim građevinsk­i materijal, stavio bih dva-tri reda blokova i podigao krov, a tako bismo dobili i dve sobe u potkrovlju i imali bismo kuću bez vlage, ali tako je, kako je kaže Đuro.

Najmlađi Bogunovići odrastaju u selu u kojem nemaju

ni komšija, ni prijatelja, ali imaju, ističu, jedni druge.

Pored školskih obaveza vode brigu o kući, o životinjam­a, pomažu ocu i u svemu drugom koliko mogu i koliko treba. Nemaju ni zahteva ni prohteva, već samo jednu želju krov na kući i kupatilo.

- Ne treba nam mnogo, samo taj krov i kupatilo da možemo normalno funkcionis­ati. Sad kad okrečimo, biće nam urednije - kažu najmlađi Bogunovići.

 ??  ?? Ne treba im mnogo: Vredna
deca
Ne treba im mnogo: Vredna deca
 ??  ?? Imaju jedni druge: Hrabri otac sa decom
Imaju jedni druge: Hrabri otac sa decom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia