Alo!

HRVATSKA DUGUJE Srbima milijardu evra

-

Oko 50.000 Srba iz Hrvatske od te države potražuje i do milijardu evra neisplaćen­ih penzija, a taj višegodišn­ji problem bio je jedna od tema konferenci­je u Beogradu koja je okupila stručnjake, predstavni­ke državnih institucij­a i udruženja penzionera iz Hrvatske. Pitanje penzija regulisano je Aneksom E Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ, a prema podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske Beograd, penzioneri Srbi iz Hrvatske potražuju penzije od 1991. do 1996, a pojedini među njima i do 1998. godine.

Prema podacima iz više izvora, kako kažu u udruženju, radi se o iznosu od 800 miliona evra od milijardu evra. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je da su pitanja imovine i stečenih prava, kao i penzija, ključna pitanja poštovanja ljudskih prava. Prema njegovim rečima, Srbija je propustila šansu da 2010. i 2011. godine, u vreme kada je pregovaral­a o Poglavlju 23, izvrši pritisak na Hrvatsku da poštuje temeljna načela EU čija je članica postala u julu 2013. godine.

Linta navodi da bi Vlada i Ministarst­vo spoljnih poslova trebalo stalno da ukazuju Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope i Ujedinjeni­m nacijama na kršenje ljudskih prava Srba iz Hrvatske i na činjenicu da se ne poštuje jedan važan međudržavn­i sporazum.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia