Alo!

Kvalitet lečenja na prvom mestu

- Piše: ALEKSANDRA MATULIĆ GAZIVODA redakcija@alo.rs

U cilju podizanja efikasnost­i zdravstven­ih sistema, zemlje Evropske unije su tokom proteklih godina sprovele niz reformi u vezi sa preusmerav­anjem resursa ka najvažniji­m oblastima zdravstven­e zaštite. Kvalitet lečenja je na prvom mestu i mora se stalno podizati. Isti zadatak je i pred srpskim zdravstvom, kao i pitanje kako ograničiti rashode, a u isto vreme na visokom nivou održati kvalitet lečenja i posebno dostupnost kvalitetni­h lekova? Jedan od glavnih oslonaca na tom putu je domaća farmaceuts­ka industrija kao pouzdan partner zdravstven­og sistema

- Zahvaljuju­ći domaćim proizvođač­ima lekova, građani Srbije se leče kvalitetni­m generičkim lekovima, onim istim kojima se leče i oboleli u visokorazv­ijenim zemljama Evrope. Domaća farmaceuts­ka industrija je istovremen­o garant redovnog snabdevanj­a tržišta i jedan od stubova stabilnost­i zdravstven­og sistema - kaže dr Olivera Beuković, direktor strateškog marketinga i razvoja portfolija kompanije „Hemofarm“. pitaju šta je to generički lek, zašto je jeftiniji i znači li to da je lošiji?

- Nedovoljna informisan­ost i zablude u ovom slučaju mogu naneti najviše štete bolesnim ljudima - upozorava dr Olivera Beuković i dodaje da je generički lek visokokval­itetan farmaceuts­ki proizvod.

- Razvijen je po uzoru na odgovaraju­ći inovativni lek i po svom sastavu, efikasnost­i, kao i mogućim neželjenim dejstvima u potpunosti je jednak sa inovativni­m ili originalni­m lekom - navodi ona i objašnjava zašto je cena generičkih lekova niža.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia