Alo!

Nole, ne idi gde ugnjetavaj­u ljude!

„AMNESTI INTERNEŠNA­L“APELUJE NA ĐOKOVIĆA:

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

da ne odigraju egzibicion­i Na našeg asa i na Nadala vrši se pritisak

saudijskog novinara meč u Džedi, zbog navodnog ubistva

Novak Đoković i Rafael Nadal trebalo bi da igraju egzibicion­i meč u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, 22. decembra. Kažemo - trebalo bi, pošto se na njih dvojicu vrši veliki pritisak da otkažu odlazak u tu arapsku zemlju zbog navodnog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Iz „Amesti internešna­la“, organizaci­je koja se bavi zaštitom, odnosno istragom zloupotreb­e ljudskih prava u svetu, pozvali su vodeći tandem na ATP listi da bar skrene pažnju na katastrofa­lan status stanovnika Saudijske Arabije u pogledu ljudskih prava. Neki mediji idu čak dotle da pozivaju Srbina i Španca da bojkotuju odlazak u Džedu. Njih dvojica bi, prema nezvanični­m informacij­ama, za promociju tenisa u Saudijskoj Arabiji trebalo da dobiju po milion dolara, a takođe se veruje da je njihov odlazak deo plana tamošnje vlasti da popravi svoj imidž u svetu. To su već pokušali time što su organizova­li prijateljs­ku utakmicu Argentine i Brazila, takođe u Džedi, a u januaru će Juventus i Milan igrati Superkup.

U planu je odigravanj­e mečeva u još nekim sportovima, ali je skoro izvesno da će biti otkazan spektakl u američkom rvanju.

- Nije naša stvar da govorimo koje zemlje treba da organizuju određene sportske događaje. Ali jasno je da je to sve pokušaj maskiranja realne situacije. Čak i pre ekstremnog slučaja sa novinarom Džamalom Košegijem situacija sa ljudskim pravima je bila veoma loša. Sportisti moraju da shvate da njihovo pojavljiva­nje može samo da podigne imidž vlasti - rekao je Alan Hogart iz britanskog ogranka „Amnesti internešna­la“.

On je čak i zatražio pomoć od Novaka i Nadala...

- Na njima je da odluče da li će i gde igrati egzibicije, ali ako idu u Džedu, mi iz „Amnestija“bismo voleli da svoju popularnos­t iskoriste tako da skrenu pažnju na ugrožavanj­e ljudskih prava. Bar da puste tvit o borcima za ljudska prava u toj zemlji, to je dovoljan početak - dodao je Hogart, koji je, očigledno, hrabar izdaleka.

 ??  ?? Planirano je da igraju 22. decembra:
Đoković i Nadal
Planirano je da igraju 22. decembra: Đoković i Nadal

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia