Alo!

Sateraćete nas u ćošak, odakle NEMA IZLAZA!

PREDSEDNIK SRBIJE SE SASTAO SA METJUOM PALMEROM

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Kako izbeći sukob ako više od 5.000 teško naoružanih pripadnika takozvane kosovske vojske krene na sever KIM i prema administra­tivnoj liniji sa Srbijom? Upravo je na to juče upozorio predsednik Aleksandar Vučić, koji je nakon sastanka sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, naveo da „Srbija želi dijalog i da smo saglasni o tome da bi bilo dobro da postignemo kompromis sa Albancima, ali nismo ni blizu toga“.

- Izneo sam poziciju Srbije i čuo poziciju SAD po pitanju kosovske vojske. Više puta sam zamolio gospodina Palmera da ima u vidu da formiranje kosovske vojske ne stoji u međunarodn­im pravnim dokumentim­a, Kumanovsko­m sporazumu, kao i Rezoluciji 1244, jedinom aktu koji reguliše pitanje te teritorije. Ne stoji ni u Briselskom sporazumu, a pogotovo ne u dokumentu koji smo dogovorili sa

NATO. Nijedan od uslova nije ispunjen i ukazao sam na to da bismo mi bili u velikom pro- blemu i saterani u ćošak iz kojeg ne bismo imali izlaz ako bi se politika pravljenja vojske i potencijal­ong ulaska na sever nastavila - naglasio je Vučić i dodao:

- Oni se pozivaju na Ustav

Kosova, tvrdeći da su nezavisna država, a mi možemo da se pozovemo na Ustav Srbije. Mislim da su Amerikanci razumeli šta je to što Srbija ne može da prihvati.

Šta je to kada mora da zaštiti sebe. Nadamo se da nas niko neće dovesti u tu poziciju.

S druge strane, Palmer je naveo da

SAD „podržavaju tranziciju KBS-A u kosovsku vojsku i naznačio da je to tranzicija kojoj će biti potrebno vremena“.

„Zadržavamo taj stav. To je tranzicija kojoj će biti potrebno značajno dosta vremena i mi veoma pažljivo radimo sa svojim partnerima u Prištini da bismo podržali tranziciju“, rekao je on.

Interesant­no, Palmer je pre sastanka sa predsednik­om Vučićem, održao govor na Beogradsko­m sigurnosno­m forumu gde je naveo da „SAD žele jak zapadni Balkan“.

- Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko ček, kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Beograd i Prištinu da iskoriste ovu istorijsku priliku, da iznesu ideje i kompromise koji će osigurati da sporazum bude vin-vin, jer ako to bude odnos pobednik-gubitnik, neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja, koji žele da region bude slab i podeljen. Rešenje mora biti trajno, a to znači da ne može biti nametnuto od međunarodn­e zajednice, ali SAD su spremne da slušaju i

pomognu.

„Formiranje kosovske vojske ne stoji u međunarodn­im

pravnim dokumentim­a, a za dolazak na sever potrebna je saglasnost NATO i srpske zajednice“, upozorava Vučić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia