Alo!

ERIK DIPON MORETI ŠTITIO NAŠE SUNARODNIK­E OD ALBANACA Zvezdin advokat spasavao Srbe na Kosovu

- Pišu: V. ZOGOVIĆ - P. VUKOVIĆ sport@alo.rs

Erik Dipon Moreti, advokat koji će zastupati Crvenu zvezdu u slučaju protiv francuskog „L’ekipa“povodom teksta o navodnom pokušaju nameštanja meča protiv Pari Sen Žermena, već je upoznao Srbiju.

Dipon Moreti je u kontakt sa Srbima prvi put došao oktobra 1999. godine. Išao je na Kosovo i Metohiju u pokušaju da odbrani trojicu Srba iz Orahovca koje su Albanci optužili za ratne zločine. Pariski „Figaro“je tada pisao da je Moreti došao u Prizren, međutim, nije uspeo da dođe do Anđelka Kolašinca, bivšeg gradonačel­nika Orahovca, doktora Vekoslava Simića i Stanislava Levića, koji su uhapšeni u avgustu, malo nakon završetka NATO bombardova­nja.

Kako Albanci nisu dozvoljava­li srpskim advokatima da brane Kolašinca, Simića i Levića, Francuz je pokušao da dođe do njih i da obori optužbe, koje je kasnije i Vrhovni sud Kosova poništio. Dipon Moreti je tada rekao da dokumenti koje je video nemaju veze sa demokratij­om. Takođe, sve institucij­e u oblasti u kojoj je Orahovac bile su u rukama Albanaca.

Na kraju, Dipon Moreti je kontaktira­o sa Kforom, u nadi da će mu bar oni omogućiti prolaz do trojice nevinih Srba. Nemački komandant Bot mu je zabranio pristup, rekavši da su im već dodeljeni advokati.

- Oni imaju branioce, Albanci su, pa šta - rekao je Bot.

„Alo!“je stupio u kontakt sa Kolašincem, koji je potvrdio da Francuza nije video.

- Nisam ga upoznao, nisam ni znao da je došao da nam pomogne. Nevin sam odslužio sam četiri i po godine zatvora, ne bih se vraćao na taj period života - rekao je Kolašinac.

Francuz koji će voditi računa o interesima crveno-belih 1999. odlazio u Prizren da brani optužene

iz Orahovca

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia