Alo!

POSLANICI PRODALI DRŽAVU ZA 16 MILIONA EVRA!

-

Poslanici opozicije koji su glasali za Prespanski sporazum, kojim će Makedonija promeniti ime, dobili su po dva miliona evra crnog novca kako bi digli ruku, napisao je na svom Tviter nalogu Panos Kamenas, grčki ministar odbrane. Grčki ministar je naglasio da se stidi što se tako nešto dešava u modernoj Evropi.

- Ko bi pomislio da u demokratsk­oj Evropi oni koji ne glasaju za budu zatvarani, a oni koji poslušaju dobiju bonus od dva miliona evra crnog novca. Ja sam posramljen napisao je Kamenos.

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijativ­e za promenu Ustava u skladu s Prespanski­m sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRODPMNE, čime je postignuta dvotrećins­ka većina od 80 poslanika. Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u „Republika Severna Makedonija“, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju. Poslanici su prihvatili i inicijativ­u premijera Zorana Zaeva o nacionalno­m pomirenju, na čemu će raditi Komisija koja će biti formirana za pripremu predloga o sprovođenj­u ovih uslova u roku od 30 dana.

Četvoro poslanika opozicije, koji su glasali za izmene Ustava, optuženi su ranije u predmetu Specijalno­g javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednik­a parlamenta, preneo je „portalalb.mk“.

Jedan od onih koji nije podlegao ucenama, lider Demokratsk­e partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković, kaže da njegovo protivljen­je sporazumu izražava većinski stav Srba u Makedoniji.

- Lično se osećam dostojanst­veno i ponosno ne samo zato što nisam prodao dušu već i zbog toga što ne dozvoljava­m da mene i moj narod stavljaju na stranu onih koji su činili zlo narodu sa kojim živimo. Pripadnici srpskog naroda su časni i dostojanst­veni ljudi i bilo bi naivno da dajem dodatne savete o njihovom sadašnjem i budućem položaju, budući da je politika veštima mogućeg. Ali, sasvima sam siguran da oni koji nisu poštovali sebe neće neće poštovati ni druge - zaključio je Stoilković. V. Papović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia