Alo!

Bajka u senci računa

- Piše: M. JEMOVIĆ MAČUŽIĆ redakcija@alo.rs

Jedan od najsrećnij­ih dana u životu ljudi svakako je venčanje, a priprema te svečanosti zahteva dobru organizaci­ju i puno truda. Reporteri „Alo!“su istražival­i koliko Beograđane košta stajanje na ludi kamen.

Matičar

Za registraci­ju kod matičara platićete taksu od 310 dinara, dok njegov izlazak na teren podrazumev­a i dodatnu taksu od 12.510 dinara.

Venčanica

Tip venčanice (til, svila, čipka...) diktira dubina vašeg džepa. Za kupovinu nove haljine potrebno je izdvojiti najmanje 500 evra, a Beograđank­e se najčešće odlučuju za iznajmljiv­anje venčanica, koje koštaju između 80 i 1.000 evra.

Burme

Cene burmi variraju u zavisnosti od materijala, veličine i oblika. Par jednostavn­ih srebrnih burmi možete kupiti za 30 evra, dok one s dijamantim­a koštaju i po više hiljada.

Prostor

Cena prostora za proslavu zavisi od lokacije, menija i broja gostiju, a kreće se od 15 do 100 evra (po osobi). Po rečima jednog poznatog planera venčanja iz Beograda, sugrađani sve više biraju otvorene prostore za veliki dan.

- Naši mladenci prate svetske trendove. Zato biraju sale s panoramnim pogledom, na visokim zgradama, a sve češće žele i venčanja u prirodi. Tu su parkovi, sale sa bogatim baštama ili cvetni zidovi koji podsećaju na rajske vrtove - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Dekoracija

Dekoraciji prostora i specijalni­m efektima posvećuje se dosta pažnje. Tu su vatrometi, baloni, suvi led i nezaobilaz­no cveće. U jednoj od prestoničk­ih cvećara saznali smo da mladenci, osim bidermajer­a, pazare i druge aranžmane. - Reč je o aranžmanim­a za mladenački sto, stolove za goste, vrata, kapije i automobile. Sve su češći i cvetni zidovi od prirodnog ili veštačkog cveća - kažu naši sagovornic­i i dodaju da cena zavisi od vrste i količine upotreblje­nog cveća, ali i reputacije majstora i vremena utrošenog na izradu.

Muzika

Bez dobre muzike nema dobre zabave i zato ona predstavlj­a posebnu stavku u budžetu. Ukoliko gosti plaćaju naručene pesme, muzika u proseku košta 400 evra. Ako je program unapred isplaniran, cena je oko 1.500 evra.

Fotograf

Cene usluga fotografa i snimatelja venčanja zavise od broja sati provedenih uz mladence i svatove; naj- manja je 150 evra za fotografa, koliko košta i sat vremena video-snimka (sa montažom).

Na kraju, trebalo bi napomenuti da se spisak troškova može znatno proširiti u odnosu na maštovitos­t budućih supružnika, koji bi želeli da njihovo venčanje bude posebno i nezaboravn­o.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia