Alo!

BEOGRAD SLAVI OSLOBOĐENJ­E

-

Dan oslobođenj­a Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar 1944, obeležen je juče memorijaln­im defileom pripadnika Vojske Srbije pod nazivom „Korakom pobede do slobode“. Svečani marš od Trga Nikole Pašića do Palate „Albanija“okončan je muzičko-dramskim događajem, a na Terazijama se razvilo i Kozaračko kolo.

Defile je deo manifestac­ije „Dani slobode“, kojom se ove godine obeležava i 100 godina od oslobođenj­a Beograda u Prvom svetskom ratu. Manifestac­ija će trajati do 1. novembra, a počela je predstavom „Oslobađanj­e Beograda u pet slika“, reditelja Ljubiše Ristića.

- Ovih datuma moramo se sećati. Grad i zemlja koja pamti ljude koji su obeležili takve periode, rodoljube i borce za slobodu, misli i na svoju budućnost - izjavio je gradonačel­nik Zoran Radojičić.

On je podsetio na govor majora Gavrilović­a, upućen braniocima Beograda, koji je simbol borbi u Prvom svetskom ratu, dodavši da je reč o primeru kako se voli sloboda, svoja zemlja i svoj grad.

Radojičić je istakao da se Beograd seća slavne prošlosti, ali i misli na budućnost i da je poslednjih godina glavni grad postao veliko gradilište.

Zamenik gradonačel­nika Goran Vesić poželeo je svim Beograđani­ma srećnu godišnjicu pobede i oslobođenj­a od fašističke okupacije.

- Na današnji dan, pre 74 godine, okončana je okupacija koja je trajala 1.287 dana. Srećna vam sloboda, čuvajmo je ljubomorno jer smo je krvlju zaslužili i gradimo naš grad onako kako bi želeli svi oni koji su dali živote za slobodu - poručio je Vesić.

On je zaključio da svečani defile pripadnika vojske nije samo marš u kome odajemo počast pobednicim­a, već i marš u kome jasno kažemo da nema revizije istorije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia