Alo!

Monasi rokerioduš­evili prvom autorskom pesmom!

„Veliki deo monaškog života odnosi se na slavljenje Boga pesmom“, kažu jeromonah Petar i monah Teofilo

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Iz manastira Tumane, mesta gde počivaju mošti velikih svetaca Zosima i Jakova, uz čuda koja svakodnevn­o oplemenjuj­u živote beznadežni­h, stiglo je i jedno muzičko. Talenat i ljubav za muziku jeromonaha Petra i monaha Teofila iznedrili su instrument­al „Priziv”, koji je nastao u vreme njihovog iskušeničk­og perioda.

Monasi koji su javnosti postali poznati kada su na akustičnim gitarama odsvirali kaver velikog hita „Waisting love“grupe „Ajron mejdn“svoju publiku su obradovali autorskim delom kojem je trebalo čak osam godina da ugleda svetlost dana.

U zajedničko­m intervjuu za „Alo!“oni otkrivaju da li je snimanje numere bila njihova ideja, kao i da li im smeta ili imponuje kada ih zovu „rokeri u mantiji“.

- Instrument­al „Priziv” je nastao pre osam godina u manastiru Četerežu, kada smo još bili iskušenici. Ideja nije bila naša, već novinara iz „Headlinera“koji su došli po preporuci prijatelja manastira. U početku smo se dvoumili, međutim, prepoznali smo iskrenu nameru i to nam je umirilo savest i presudilo da se odlučimo na snimanje.

 U spotu se vide lepote manastira Tumane, da li ste na ovaj način, dakle muzikom, želeli da dodatno promovišet­e svetinju?

- Lepota prirode i lepota dela ljudskih ruku u manastiru Tumane su u potpunom skladu i prepliću se. Taj odnos je u gradovima narušen. Povrh svega, tu je i blagoslov Boga i svetitelja. Bez obzira na našu nesavršeno­st i grešnost, verujem da mi monasi zra-

 ??  ?? Talenat i ljubav za muziku jeromonaha Petra i monaha Teofila
iznedrili su instrument­al „Priziv“
Talenat i ljubav za muziku jeromonaha Petra i monaha Teofila iznedrili su instrument­al „Priziv“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia