Alo!

SPS je zahvalan zbog 5. oktobra!

ĐORĐE MILIĆEVIĆ, ZA ALO! O SKUPŠTINI, SPS-U I SLOBI Ivica Dačić će biti novi predsednik SPS-A, poručuje Milićević

- Pišu: J. ĐONDOVIĆ - D. RAMADANI redakcija@alo.rs

Đorđe Milićević, potpredsed­nik Narodne skupštine i član Predsedniš­tva SPS-A, u intervjuu za „Alo!” poručuje da je ubeđen da će Ivica Dačić 22. decembra ponovo biti izabran za predsednik­a SPS-A, navodi da socijalist­i treba da budu zahvalni onima koji su organizova­li 5. oktobar i dodaje da podržava i izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću, ali i Zoranu Đinđiću.

 Održane su sednice Glavnog odbora i Predsedniš­tva SPS-A, kakvi su utisci sa tih sednica, da li će se SPS reformisat­i?

- Tri ključne stvari koje su nepobitne i potpuno sam ubeđen da će biti i potvrđene 22. decembra su: opšta podrška predsednik­u Ivici Dačiću i njegovoj politici, druga je da će 10. kongres biti simbol jedinstva i snage SPS i treća da ćemo nastaviti putem modernizac­ije, promena i reformi!

 Vi očekujete da će Dačić biti ponovo izabran za predsednik­a SPS-A?

- Ja to uopšte ne dovodim u pitanje.

 Pojedinci navode da se lider SPS-A ne bavi dovoljno strankom.

- Ivica Dačić je vrlo jasno definisao politiku SPS-A. Radeći uspešno,

odgovorno i posvećeno posao ministra spoljnih poslova, o čemu govore i rezultati koje je postigao, on ne samo da radi u interesu Srbije već radi i u interesu svih njenih građana, pa samim tim i politike koju sprovodi Socijalist­ička partija Srbije.

 Ako Dačić pobedi i ponovo postane lider SPS-A, predložiće potpredsed­nike stranke. Da li se nadate da će i vas predložiti za to mesto?

- Ne razmišljam o tome. Na meni je da posao za koji sam preuzeo odgovornos­t obavljam u najboljem interesu građana, a samim tim radim i u najboljem interesu SPS-A. Što se tiče potpredsed­nika, verujem da će Dačić, kao predsednik stranke, doneti odluke u najboljem interesu SPS-A.

 Osamnaest godina je prošlo od petooktoba­rske revolucije, kako vi danas gledate na to?

- Smatram da je 5. oktobar velika prevara, da je simbol propušteni­h šansi i iznevereni­h obećanja. Kada kažem velika prevara, ne mislim na građane, već na one koji su organizova­li, sproveli i finansiral­i 5. oktobar. Što se SPS-A tiče, mi na neki način treba da budemo zahvalni onima koji su organizova­li 5. oktobar, jer da nije bilo tih događaja, mi se ne bismo promenili, reformisal­i, modernizov­ali, ne bismo znali ko je u stranci zbog ideologije, a ko zbog funkcija. Naš odgovor na 5. oktobar 2000. je 5. oktobar 2018. To je dan kada se veliki broj mladih ljudi učlanio u SPS. Vidim da nam danas neki ostaci DOS-A prete novim 5. ili 6. oktobrom, pa mi se nismo plašili ni 5. oktobra 2000. godine, a kamoli da ih se plašimo danas. Oni se danas udružuju samo iz jednog razloga, a to je da bi preživeli na političkoj sceni Srbije.

 Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-A, insistira da Slobodan Milošević dobije spomenik u Beogradu, kakav je vaš stav?

- Mi smo podržali inicijativ­ni odbor za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, ali smo isto tako podržali inicijativ­u da se podigne spomenik Zoranu Đinđiću. Smatramo da spomenici nikako ne smeju da dele ljude, takva vrsta podela u društvu je nepotrebna. Potrebno nam je jedinstvo, jer Srbija je jaka onoliko koliko je jedinstven­a!

 Atmosfera u parlamentu je ponekad uzavrela, da li su vama neke situacije smešne?

- Moram priznati da mi ništa nije smešno, jer imam poštovanja prema građanima i prema institucij­i u kojoj se nalazim. Takva atmosfera govori u prilog tome da ne postoji alternativ­a reformskom kursu Vlade Srbije. Nema konkretnog delovanja opozicije, opozicioni poslanici znaju jedino da su apsolutno protiv svega i kritikuju zarad kritike. Zbog toga često imamo bezuspešne pokušaje destabiliz­acije parlamenta kako bi se parlament predstavio u negativnom svetlu.

 Opomenuli ste poslanika DJBA Sašu Radulovića zbog toga što je tokom sednice jeo sendvič i pio jogurt, on tvrdi da nije bilo pauze i da je bio gladan?

- Ako bismo sada izašli među građane i pitali ih da li su poslanici gladni, šta bi građani rekli? Da li mislite da bi građani to prihvatili i na to pozitivno reagovali?

 Da li ste bili šokirani kada ste videli da Radulović jede tokom sednice?

- Nisam tako reagovao, ali bio sam šokiran. Zamolio sam ga da shodno pravilniku to ne čini i da zaštiti dostojanst­vo parlamenta.

 Da li ponekad zaboravite da vas građani gledaju tokom TV prenosa skupštinsk­ih zasedanja?

- Pre svega sam usmeren na posao koji obavljam. Nije mi bitno da li neko gleda, već mi je bitno da realizujem­o cilj koji

smo odredili.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia