Alo!

TRAMP SE SPREMA ZA NUKLEARNI RAT!

-

Jednom izjavom Donalda Trampa svet se vratio 30 godina unazad i sada nam definitivn­o preti novi hladni rat. Američki predsednik je izjavio

da će „SAD izaći iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom jer Moskva krši sporazum i to radi godinama“. Pomenutim sporazumom o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine, koji si postigli Ronald Regan i Mihael Gorbačov, zabranjuje se proizvodnj­a, testiranje i raspoređiv­anje nuklearnih i konvencion­alnih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Kako je Tramp rekao, sporazum je ograničava­o SAD da razvija novo oružje, ali će Amerika početi da ga razvija, osim ako se Rusija i Kina (nije deo sporazuma), ne izjasne da neće posedovati ili razvijati oružje.

Pomenuta izjava je došla u trenutku kada se očekivao dolazak Džona Boltona, američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, u Moskvu. Među prvima koji su reagovali bio je Franc Klincevič, član odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu.

„Odluka

Donalda

Trampa o istupanju iz sporazuma o likvidacij­i raketa srednjeg i kratkog dometa za nas nije neočekivan­a, iako smo se do poslednjeg trenutka nadali da će zdrav razum ipak prevladati. Jasno je da SAD nemaju nikakve dokaze da je Rusija prekršila uslove sporazuma - rekao je Klincevič.

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da američka inicijativ­a o istupanju iz sporazuma, druga posle 2001. godine, kada su se SAD

povukle iz sporazuma o ograničava­nju sistema za protivrake­tnu odbranu, predstavlj­a snažan udarac za ceo sistem strateške stabilnost­i u svetu.

„Samo je taj sporazum mogao da spreči nuklearnu agresiju. Sjedinjene Američke Države vraćaju svet u Hladni rat“, naglasio je senator.

Američki predsednik najavio da će SAD izaći iz sporazuma koji su 1987. postigli Regan i Gorbačov

 ??  ?? Zategnuti odnosi:
Tramp i Putin
Zategnuti odnosi: Tramp i Putin
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia