Alo!

Egocentrik gaji nesigurnu decu

-

Majke moraju postaviti deci pravila, ali ih i prihvatiti kao zasebne individue kako bi ta deca razvila svoju nezavisnos­t i odrasla u samosvesne ljude. Svaka majka odgaja svoju decu onako kako veruje da je najbolje, a vaspitavan­je treba prilagođav­ati svakom na drugačiji način. Nema ispravnog i pogrešnog pristupa, ali se ovih pet tipova najviše izdvajaju.

PERFEKCION­ISTE

Ovaj tip majki želi da ima sve pod kontrolom, a ciljeve postavljaj­u visoko i sebi i deci. Ovim majkama nije stalo do tuđih saveta, a posebno im je važan utisak koji će ostaviti na druge. Deca ovakvih majki često su sklona preteranoj samokritič­nosti i teško otvoreno pokazuju emocije. Dobra strana ovakvog majčinstva je što su deca kad odrastu, odgovorna i predana svemu što rade.

NEPREDVIDL­JIVE

Ovakav stil karakteriš­u česta ljutnja i anksioznos­t, tako da njihove metode vaspitanja zavise o trenutnog raspoložen­ja. U svemu vide potencijal­ni problem i često svoje strahove prenose na decu, koja rano nauče da prepoznaju različite tipove ljudi da bi mogla da se nose sa tuđim nepredvidl­jivim osećajima, ali mogu biti sklona depresiji i imati napade besa.

JA NA PRVOM MESTU

Ovaj tip majki ne shvata i ne uvažava decu kao ličnosti. Vrlo su nesigurne i orijentisa­ne su same na sebe. Deca često smatraju da je njihova uloga da naprave sve da se majka oseća dobro, pa su i kasnije u životu odana i spremna da pruže potporu. Ipak, često sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanj­a i veruju da je razmišljan­je majke ispravnije i važnije od njihovog.

POTPUNE MAJKE

Ovaj oblik majčinstva je idealan jer je emocionaln­o uravnoteže­n. One pomažu deci da razvijaju svoju nezavisnos­t, ne teže savršenstv­u, a deca kasnije u životu nauče da rizikuju, probleme doživljava­ju kao izazove i bez straha ostvaruju emocionaln­e veze.

Svaka majka odgaja svoje dete onako kako veruje da je najbolje, a vaspitavan­je treba prilagođav­ati svakom detetu na drugačiji način

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia