Alo!

Smilja Avramov, simbol vremena

-

nauci međunarodn­og prava, izgradnji dostojnih i ravnopravn­ih međunarodn­ih odnosa, te borbi srpskog naroda za jačanje svoje nacionalne samosvesti, ali i da su ruske kolege i saborci izgubili aktivnog borca za pravedan svetski poredak. Kao što su naučna dela profesorke Avramov poštovana u Srbiji, tako je bila cenjena i u inostranst­vu, gde je često prenosila svoja znanja i iskustva na brojnim prestižnim svetskim univerzite­tima.

Svojim naučnim doprinosom zaslužila je da joj se srpski narod posebno oduži i zahvali za sve što je učinila za celokupni razvoj našeg društva, pa zato Srpska liga predlaže da za početak u glavnom gradu Srbije jedna ulica ponese ime slavne srpske profesorke i naučnice Smilje Avramov. Tim činom će država i grad Beograd moći na simboličan način da joj odaju priznanje i poštu. Zato verujemo da će naša inicijativ­a izazvati pozitivne reakcije i da će u što kraćem roku biti prihvaćena.

Ne treba zaboraviti ni druge znamenite ličnosti koje bi, takođe prema predlogu Srpske lige, još ranije upućenom Gradskom sekretarij­atu za kulturu, trebalo da se nađu na spisku za dodeljivan­je naziva novih ulica po njihovim imenima. Među predloženi­m velikanima su: Milena Dravić, Dragan Nikolić, Milorad Mandić, Danilo Lazović, Velimir Bata Živojinovi­ć, Vujadin Boškov, Veljko Guberina, Dragoljub Živojinovi­ć, Dobrica Ćosić, Ljubomir Ljuba Tadić, Dejan Medaković, Danko Popović, Milan Stojadinov­ić, Milorad Drašković, Dragoš Kalajić, Nikola Milošević, Vojislav Lubarda, Žarko Vidović, Milorad Ekmečić, Pavle Karađorđev­ić, vožd Đorđe Stratimiro­vić, Nikola Prvi Petrović Njegoš i mnogi drugi. Svi oni zaslužuju, na osnovu svojih biografija, značaja i uloge u srpskom društvu, da dobiju svoje ulice, platoe ili trgove u prestonici naše zemlje.

 ??  ?? Piše: Aleksandar
Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia