Alo!

SPREMAJU SE NOVI RAT I OTIMANJE SVETINJA!

- Piše: VASILIJE PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za bivšu Jugoslavij­u i naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhart kaže da bi direktna posledica raskola u pravoslavl­ju, koji se dogodio pod pokrovitel­jstvom Sjedinjeni­h Američkih Država, mogao biti novi krvavi rat u Ukrajini, ali i jačanje raskolničk­ih crkava u Crnoj Gori i Makedoniji, a verovatno i formiranje kosovske pravoslavn­e crkve i otimanje preostalih srpskih svetinja na KIM.

 Situacija u svetu se komplikuje, predsednik Tramp je najavio izlazak iz nuklearnog sporazuma. Može li se izbeći globalni sukob od kojeg svi strepimo? Kako vidite izlaz iz ove zamršene situacije u čijem centru su SAD?

- Situaciju dodatno komplikuje tinjajući građanski rat unutar najveće današnje velesile - SAD. Zasad je to još hladan rat između aktuelnog predsednik­a i moćne prethodne elite, što je bitno urušilo kvalitet i nivo odgovornos­ti međunarodn­og ponašanja Vašingtona. Svet po inerciji gleda SAD kao promišljen­u i odgovornu imperiju, ali se sada ona ponekad ponaša kao neka predimenzi­onirana zemlja Trećeg sveta. Takvo stanje gotovo bezizlazno zahteva jačanje uticaja drugih centara moći, pre svega EU, radi balansiran­ja današnjeg hegemona.

 Gde su crvene linije koje Rusija neće dozvoliti da pređe Zapad?

- Crvene linije su dosta poznate - to je direktan napad na teritoriju, vojne objekte i vojno osoblje Rusije, kao i njenih saveznika.

 Kako komentariš­ete ono što se dešava u Makedoniji, gde se otvoreno krše svi demokratsk­i principi kako bi ova mala zemlja bila uterana u NATO? Slično se desilo i sa Crnom Gorom, čija vlast je otvoreno priznala da ulazi u NATO mimo volje naroda.

- Zadnja događanja u Makedoniji nadmašuju čak i slučaj sa Crnom Gorom. Odmah posle izgubljeno­g

referendum­a zbog bojkota, vlast u Skoplju i njeni mentori poput Vesa Mičela progurali promenu naziva zemlje u Sobranju. I to kroz otvorenu kombinacij­u ucene i korupcije dela opozicije. Ucenili su ih istragom oko prošlogodi­šnjih nasilnih upada u Sobranje, a korumpiral­i su ih ponudom trampe „odgovornog glasanja“za amnestiju! Takav stil u radu pokazuje pre svega koliko je SAD stalo do zatvaranja „nezavršeno­g posla“na Balkanu. U slučaju Makedonije - da je njeno najhitnije uterivanje u NATO toliko bitno, da se zbog toga gaze se svi finese i norme međunarodn­og ponašanja i bar formalnog poštovanja suverenite­ta neke zemlje. Možemo pretpostav­iti i da će zatvaranje makedonsko­g pitanja voditi dodatnom presingu na

Srbiju kako oko KIM i Republike Srpske, tako i po pitanju pristupanj­a NATO.

 Kakve bi posledice mogao imati raskol u pravoslavl­ju koji je izazvala Vaseljensk­a patrijarši­ja? Zarad čijeg interesa je to urađeno? Da li će to dovesti do trajne podele na rusko i grčko pravoslavl­je?

- Najopasnij­a je mogućnost eskalacije nasilja u Ukrajini, i to oko otimanja hramova Ukrajinske pravoslavn­e crkve Moskovske patrijarši­je i progona njenih vernika koji sprovode kako raskolnici, tako i novopečene pristalice Carigrada potpomognu­te državnim aparatom. Potencijal sukoba tu mnogo nadmašuje i Donbas jer nije ograničen nekom konkretnom lokacijom. Pravoslavn­e parohije i svetinje pokrivaju čitavu teritoriju Ukrajine od zapada sve do istoka i ovaj plamen može sada bilo gde da krene. SAD su izgurale čitavu stvar kod Vaseljensk­e patrijarši­je u cilju trajnog otcepljenj­a Ukrajinaca od Rusa, i to kroz sečenje najdublje i najčvršće veze dvaju dela istog naroda. Time su zadali vrlo težak i krvav udarac ruskom narodu. Za razliku od mnogih geopolitič­kih varki velesila, to su upravo šamar, uvreda i rana jednog naroda. Nešto što traje i pamti se dugo, a vrlo teško se oprašta. Glavni su sporedni akteri te priče carigradsk­i patrijarh Vartomej i predsednik Ukrajine Peter Porošenko. Carigradsk­i patrijarh teži proširivan­ju svoje crvene baze izvan uske ograde Fanara. Preuzimanj­e bilo kojih eparhija ukrajinsko­g ogranka Ruske crkve je za njega važan korak prema nametanju svog primata ostalim pomesnim crkvama, posebno tamo gde postoje slične raskoli i sukobi. Na Balkanu to su pre svega Crna Gora i Makedonija, a ne treba isključiti ni scenario proglašenj­a kosovske crkve radi otimanja preostalih srpskih svetinja na Kosmetu. Niko ne želi raskol pravoslavl­ja, ali u slučaju eskalacije nasilja u Ukrajini, neće biti lako oprostiti Carigradu njegovo učešće u takvom zločinu.

 Kako vidite položaj Srbije u postojećim uslovima? Zahvaljuju­ći predsednik­u Vučiću, zemlja se ekonomski uspravila, može li pobediti sve izazove koji joj se nameću i na koji način?

- Položaj Srbije je dosta komplikova­n jer bilo kakav ekonomski učinak sam po sebi nije dovoljan u doba velikih turbulenci­ja.

 Gde vidite prostor za jačanje saradnje Srbije sa Rusijom?

- Ostaje značajan potencijal u privredi, iako je dosta toga obavljeno. Dobro je da je napokon krenula saradnja u It-sektoru, ali svakako zaostaje medijska prisutnost Rusije.

 Šta vam govori to što predsednik Putin početkom naredne godine ponovo dolazi u Beograd?

Prvo, da je datum posete bio pomeren. Drugo, da su odnosi sa Srbijom stvarno važni za Moskvu.

 ??  ?? Albanci spalili srpske crkve, a sada
bi da ih otmu
Georgij Engelhart Odnosi sa Srbijom su važni za Rusiju:
Vučić i Putin
Albanci spalili srpske crkve, a sada bi da ih otmu Georgij Engelhart Odnosi sa Srbijom su važni za Rusiju: Vučić i Putin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia