Alo!

Britanci koji su služili u Bosni MASOVNO SE UBIJAJU!

Samo u periodu od 26. septembra do 1. oktobra, njih petorica digla su ruku na sebe, a od početka godine čak njih 42

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Talas samoubista­va među pripadnici­ma britanskih oružanih snaga! Naime, petorica vojnika, koji su između ostalog službovali i u Bosni i Hercegovin­i, diglo je ruku na sebe u periodu od 26. septembra do 1. oktobra ove godine.

Osim u BIH, oni su služili i u Severnoj Irskoj, Iraku i Avganistan­u, a od januara 2018. čak 42 britanskih vojnika se ubilo, što je navelo zvanične vlasti u Londonu da pokrenu istragu.

Kako se navodi, procenat samoubistv­a među britanskim vojnicima naglo je skočio tokom poslednjih nekoliko godina, a spekuliše se da borci koji pate od posttrauma­tskog sindroma ne dobijaju adekvatnu medicinsku pomoć.

Podsećanja radi, jedan od prvih britanskih vojnika, koji je

sebi oduzeo život nakon što se vratio iz Bosne i Hercegovin­e ,bio je Mičel Harton (42) koji se obesio 2013.

Nakon što je pronađen mrtav u svom stanu u Vindzor Guildhalu u gradu Berkširu, njegova supruga Šaron rekla je da se stalno „žalio da ga proganjaju demoni iz Bosne“.

- Mnogo ga je mučilo ono što je tamo video. Sećanja o Bosni stalno su ga proganjala. Mrzeo je sebe zbog toga što je postao. Duboko je patio i godinama se odupirao demonima - rekla je tada Šaron.

Prema izjavama članova njegove porodice, nakon što je napustio vojsku, Hatonu je dijagnosti­fikovan posttrauma­tski stresni poremećaj (PTSP). Izlaz iz teškog psihičkog stanja tražio je u alkoholu, a patio je od noćnih mora i suicidnih misli.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia