Alo!

NARKO-DILERE GURAJU U INTERPOL

- Piše: VELJKO NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Kosovo je, bez sumnje, trenutno najkorumpi­ranija oblast u Evropi, ako ne i na svetu. Pod istragom je gotovo trećina kosovske vlade, na desetine poslanika i gradonačel­nika...

Uprkos tome, Priština se uz podršku SAD nada prijemu u Interpol, i to već na Generalnoj skupštini te organizaci­je koja je zakazana za 20. novembar u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima.

Iako Vašington i druge zemlje ignorišu ogromne bezbednosn­e probleme kada je reč o narkoticim­a, trgovini oružjem i korupciji na Kosovu, pojedine evropske zemlje su i te kako zabrinute da bi podaci i poverljiva dokumenta mogli da završe u rukama albanskih narko-dilera, koji bi ih kasnije prosleđiva­li „kolegama“širom planete.

Poslednji veliki skandal na Kosmetu dogodio se pre nekoliko dana, kada je javnost saznala da je sin šefa kosovske tajne službe Špenda Madžunija uhvaćen sa narkoticim­a i oružjem.

Božo Spasić, nekadašnji operativac UDB-A, za „Alo!“navodi da bi prijem Kosova u pomenutu organizaci­ju predstavlj­ao neverovata­n presedan.

- SAD insistiraj­u da Kosovo uđe u Interpol, navodeći kao argument da se efikasnije bore protiv terorista i drugih krivičnih dela, ali Interpol se ne bori protiv terorista, nego organizova­nog kriminala. Ono što nas najviše zabrinjava jeste činjenica da će, pod pretpostav­kom da uđu u tu organizaci­ju,

odmah raspisati 7.000 do 8.000 poternicam­a za Srbima. Ono što treba sve da zabrine jeste činjenica da je Kosovo epicentar odakle se proizvodi i diluje droga, a svi znamo koliko je tamo korumpiran­a policija, pa bi Kosovo postalo poput džinovskog kioska na kojem se kupuju podaci o operacijam­a Interpola navodi Spasić i ističe veoma bitnu činjenicu.

- Pre desetak dana su doneli zakone kojima se snage bezbednost­i transformi­šu u vojne, a tu, dakle, spada i policija. Pa s kojom će onda policijom da uđu sada u Interpol i zašto su raspisali konkurs na kojem mogu da prođu svi osim Srba. Kosovo ne ispunjava nijedan uslov da uđe u tu organizaci­ju.

 ??  ?? Generalna skupština Interpola zakazana je za 20. novembar
Generalna skupština Interpola zakazana je za 20. novembar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia