Alo!

OVO JE NEDOPUSTIV­O, POČINIOCI DA SE IZVEDU PRED LICE PRAVDE!

-

„Incident kod Istoka je neprihvatl­jiv, pratimo situaciju pažljivo“

Nešto se očigledno promenilo! Nekada su iz EU, po nepisanom pravilu, nakon što bi Albanci počinili nasilje nad Srbima na Kosmetu, pozivali „na uzdržanost obe strane“. Ovoga puta, iz Brisela je nakon kamenovanj­a Srba kod Istoka stigla drugačija poruka.

Maja Kocijančič, portparol Federike

Mogerini, šefice evropske diplomatij­e, za „Alo!“je o poslednjem incidentu na Kosovu i Metohiji poručila:

- Zaista smo videli neprihvatl­jiv incident u Istoku i pratimo situaciju pažljivo. Očekujemo da policija i tužilaštvo brzo istraže slučaj, kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde. U međuvremen­u, nakon kamenovanj­a dva autobusa koja su prevozila vernike iz Beograda kod Istoka, a nakon što su vernici posetili Crkvu Bogorodice Hvostanske, usledile su reakcije i od misije SAD i OEBS-A na Kosovu, kao i od Unmika. Razočaranj­e povodom „korišćenja nasilja u cilju zastrašiva­nja vernika“u Istoku iznela je Kolin Hajlend, zamenica šefa misije SAD na Kosovu. Ona je na svom Tviter nalogu navela da se „njima mora osigurati sloboda kretanja na Kosovu“.

Ujedno je i pozdravila „snažne izjave zvaničnika kosovske vlade koji su osudili nasilje“, dodajući da misija SAD podržava napore policije da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Ne treba zaboraviti da je incident kod Istoka samo poslednji u nizu. Srbe su godinama unazad napadali i kamenovali Albanci kada bi pokušavali da obiđu razrušene svetinje, od Mušutišta kod Suve Reke, pa do Đakovice, kada su Srbi sprečeni da dođu do manastira Uspenje Presvete Bogorodice. V. N.

 ??  ?? Sačekuša na putu
Maja Kocijančič
Napadači su razbilli stakla na autobusima
sa Srbima
Sačekuša na putu Maja Kocijančič Napadači su razbilli stakla na autobusima sa Srbima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia