Alo!

Vreme je za zamenu guma

-

Mnogi vozači dočekuju 1. novembar sa zebnjom jer od tada su, ako je na kolovozu sneg ili led, obavezne zimske gume, koje za prosečan automobil s montažom koštaju 200 evra.

Na tržištu ne vlada euforija kao prošlih godina. Naši vozači navikli su se na nova pravila, pa tako mnogi imaju po dva para guma i redovno ih menjaju. Nema ni gužve, kažu u vulkanizer­skim radnjama.

Ipak, oni koji tokom zime treba da registruju automobil moraju obavezno da imaju zimske gume, i to po dve iste na svakoj osovini. U protivnom, neće proći tehnički pregled.

Dobra vest za vozače je i što su cene guma niže nego prethodnih godina.

- Kod nas je cena montaže i demontaže ostala ista. Zakazivanj­a nema, ali s obzirom na to da sezona zamene guma počinje 1. novembra, najbolje je da se zakaže kažu u jednoj auto-kući.

Stručnjaci upozoravaj­u da iako zimske gume nisu obavezne ako nema padavina, ali da ako imate letnje gume, a sneg počne da pada, a vi još učestvujet­e u udesu, može da vam se desi da svima platite štetu iako niste krvi.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se to tretira kao tehnička neispravno­st vozila.

- U slučaju saobraćajn­e nezgode koja je uzrokovana nedostatko­m zimskih guma, onaj ko je upravljao vozilom i vlasnik vozila moraju da nadoknade osiguranje, svu štetu koja je nastala u saobraćajn­oj nezgodi, a koja vrlo često može da se meri desetinama miliona dinara - rekao je Okanović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia