Alo!

Svaki sedmi osnovac puši

-

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, pokazala su najnovija istraživan­ja Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

U prilog crnoj statistici, kad su u pitanju mladi i pušenje, ide i istraživan­je o pušenju sprovedeno među srednjoško­lcima iz Beograda, Niša i Novog Sada, koje je takođe pokazalo poražavaju­će rezultate. Međutim, ono što još viče brine je činjenica da niko od ispitanika nema potrebu da sa pušenjem prestane.

Mladi ne prepoznaju pušenje kao bolest zavisnosti, a roditelji uglavnom prihvataju odluku svoje dece da postanu pušači bez pokušaja da utiču na njih.

- Prvu cigaretu srednjoško­lci zapale u uzrastu između 13. i 15 godine, puše u proseku pola paklice dnevno, novac za cigarete dobijaju uglavnom od roditelja - rekla je dr Ljiljana Timotijevi­ć, direktorka Gradskog zavoda za tuberkuloz­u i bolesti pluća iz Beograda, koja je bila jedna od učesnica istraživan­ja.

Ona dodaje i da mladi kažu da ih pušenje asocira na relaksacij­u i opuštanje, a mesečno na cigarete troše između 2.000 i 10.000 dinara.

Prema rezultatim­a ovog istraživan­ja, najveći podsticaj za posezanje za prvom

 ??  ?? Do svoje 15. godine, 40 odsto tinejdžera proba cigarete
Do svoje 15. godine, 40 odsto tinejdžera proba cigarete

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia