Alo!

Da vam cveće preživi zimu!

-

Naglo zahlađenje razlog je da, ako to već niste uradili, sobno cveće koje ste držali napolju, na terasi ili u dvorištu unesete unutra. Već mu je hladno, naročito noću i ujutru, kada se temperatur­e primiču nuli.

Pre nego što unesete biljke u kuću, proverite da li su zdrave i ako ima uvelog lišća ili grančica, otkinite ih i bacite. Lakše vam je da biljke dohranite, to jest da im dodate đubriva dok su napolju nego kada ih unesete u kuću. Iskoristit­e premeštanj­e da i to obavite, i onda ste i vi i cveće mirni do proleća.

Cveće možete da unesete i u hodnik ako u njemu imate prostora za biljke, ali samo ukoliko do njega dopire svetlost, budući da većina cvetnih vrsta voli da bude izložena sunčevoj svetlosti.

Zato su potprozorn­ici idealni za prezimljav­anje cveća.

Budući da su vrućine prošle, cveće više ne morate da zalivate često kao leti. Većini vrsta je dovoljno da ih zalivate dva puta nedeljno, a nekima je dovoljno i samo jednom. Pritom vodite računa da cveće ne zalivate tekućom vodom iz česme, već vodom sobne temperatur­e.

Iako u kući obično nema toliko prostora kao na terasi ili dvorištu, vodite računa da saksije ne natrpate, da se cvetovi i listovi iz susednih saksija ne bi dodivali.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia