Alo!

^ujte, Srbi

-

U nedelju, 21. oktobra, mediji su bili zatrpani senzaciona­lnim naslovima o događaju koji je maltene svakodnevn­ica u južnoj srpskoj pokrajni. Ukratko, Šiptari su napali Srbe. Podigla se velika bura, razmenjene političke poruke i pretnje, polomljena stakla na autobusu, a što je najvažnije - niko nije povređen. Glavni, ujedno i jedini benefit ove medijske gungule je to što je većina Srba prvi put čula za Bogorodicu Hvostansku, odnosno Malu Studenicu.

U kratko, radi opšte informisan­osti, važno je znati da je Bogorodica Hvostanska svetinja koja se nalazi u podnožju Mokre planine, pored naselja Vrela, 20 kilometara severno od Peći. Podignuta je do sredine 6. veka, da bi na temeljima prvobitnog zdanja u 13. veku bila sazidana crkva posvećena uspenju Bogorodice, u kojoj je bilo sedište episkopije.

I z ove svetinje, Male Studenice, kako su je inače nazivali, u svečanoj litiji Sveti Sava je mošti svog oca, Svetog Simeona, preneo u Studenicu, veliku i bolje poznatu svima! Hvostanska episkopija je 1381. prerasla u mitropolij­u, čime postaje jedan od važniji duhovnih, ali i političkih centara srpske srednjovek­ovne države.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia