Alo!

Erdogan: Brutalno ste ubili Kašogija, ODGOVARAĆE­TE!

„Očekujemo da će svi krivci biti izvedeni pred lice pravde. Ono što se dogodilo je rezultat operacije koju su planirali zvaničnici Saudijske Arabije“

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Erdogan je rešio da istera stvari na čistac! Turski predsednik se juče obratio parlamentu povodom ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, navevši da su „saudijski zvaničnici planirali njegovu likvidacij­u nekoliko dana pre njegove smrti“.

- Želim da govorim o ubistvu Hašogija, koje je potvrđeno. Postoje dokazi da je ubistvo pažljivo planirano. Prvog oktobra (dan pre Hašogijeve smrti) u Istanbul su došle tri grupe saudijskih državljana. Oni su otišli u generalni konzulat, a takođe su otišli da istraže Beogradsku šumu i provinciju Jalova - rekao je Erdogan.

On je dodao da je Hašogi brutalno ubijen.

- Hašogi nije bio samo građanin Saudijske Arabije već i svetski poznat novinar. Na nama je međunarodn­a odgovornos­t da sprovedemo istragu tog događaja. Turska će voditi istragu u ime međunarodn­e zajednice. Rekao sam sudijskom kralju Salmanu da je saudijski konzul u Istanbulu nesposoban i da je oslobođen dužnosti.

Turski predsednik je naveo da osamnaesto­rici muškaraca koji su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji u vezi sa ubistvom treba da bude suđeno zbog Hašogijevo­g ubistva.

- Nadamo se da će rukovodstv­o Saudijske Arabije i ostale zemlje pridati ovome istu pažnju kao i mi. Ne možemo da ignorišemo ovo ubistvo. Očekujemo da će svi krivci biti izvedeni pred lice pravde… Ono što se dogodilo je rezultat planirane operacije.

Erdogan je dodao i da se još ne zna gde se Hašogijevo telo nalazi. On je, ne obrazlažuć­i, naglasio da ne sumnja u iskrenost saudijskog kralja Salmana, ali i istakao da nije zadovoljan time što je Saudijska Arabija za ubistvo novinara okrivila „pojedine obaveštajn­e agente“te države.

- Zašto je 15 ljudi iz Saudijske Arabije došlo u Istanbul na dan ubistva? Od koga su dobili naređenje? Zašto policija nije odmah dobila dozvolu za pristup konzulatu, već tek posle nekoliko dana? Ako je sve već poznato, zašto se telo i dalje krije? To morate da objasnite.

 ??  ?? Kašogi i njegova verenica
Kašogi i njegova verenica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia