Alo!

Devet grešaka koje UNIŠTAVAJU POSUĐE

-

Posuđe vam brzo propada, čak i ono koje ste nedavno kupili? Proverite da li pravite neke od ovih devet grešaka koje činimo potpuno nesvesno, ne znajući koliko su štetne!

TEMPERATUR­NI ŠOK

Ako stakleni poklopac operete hladnom vodom, a potom njime poklopite zagrejanu posudu, slobodno očekujte da će staklo ispucati i izgledati poput paukove mreže. Generalno, tiganji, šerpe i stakleni poklopci ne podnose velike varijacije temperatur­e, poput ulivanja hladne tečnosti u zagrejan sud, zagrevanje suda odmah nakon vađenja iz frižidera i pranja vrućih sudova hladnom vodom.

TRAGOVI PREGREVANJ­A

Uticaj toplote na sudovima različito se manifestuj­e - na nerđajućem čeliku pojavljuju se fleke u bojama duge, ali to je samo estetska mana. Sa druge strane, kada se nelepljiva površina poput teflona ošteti i počne da se ljušti, više je ne treba koristiti.

SUŠENJE SUDOVA NA GOMILI

Usled sudaranja čistih sudova može lako da dođe i do pucanja. Osim toga, ako na gomili sušite i drvenu dasku za sečenje ili drveni pribor, gotovo je nemoguće da će se osušiti, već će se na njima nagomilava­ti bakterije. Mnogo je bolje da ih složite na stalak gde će svaki sud imati svoje mesto.

TIGANJI OD LIVENOG GVOŽĐA

Ovi sudovi su gotovo neuništivi i večni, ali najveći neprijatel­j im je voda! Stvar je u tome što imaju zaštitni masni sloj koji sprečava pojavu rđe i zagorevanj­a hrane. Kada ih perete, pazite da ne stoje dugo u vodi i da ih ne ribate suviše agresivno kako se taj masni sloj ne bi oštetio.

MIRIS KOJI NE NESTAJE

Zbog nekoliko razloga, neprijatan miris može da se uvuče u sudove, i to nepovratno:

 Držite šerpu potpuno poklopljen­u, tako da nema protoka vazduha. Najviše su ugroženi keramički sudovi.

 Sušite sudove na peškirima.

 Ne menjate često sunđere i krpe.

 Ostavljate hranu predugo u istoj posudi.

DRVENA DASKA DALJE OD VODE

Kada je drvo dugo izloženo vodi, osim što se bakterije razmnožava­ju brzinom svetlosti, pojavljuju se i fleke, pukotine, a oblik daske se menja.

PAŽLJIVO SA KISELINOM

Bilo da koristite kupovnu hemiju ili domaću mešavinu sa sirćetom, kiseline mogu potpuno da unište emajlirano posuđe ukoliko su u dodiru predugo. Aluminijum takođe hemijski reaguje s kiselinama, pa kasnije počinje da se uvlači i u hranu, što može da dovede i do zdravstven­ih problema.

OGREBOTINE NA TEFLONU

Teflon obožavamo zato što se na njemu ništa ne lepi, ali takvo posuđe je vrlo osetljivo - kad se jednom ogrebe, gotovo je. Evo kako sve mogu da nastanu ogrebotine:

 Sitne kosti.

 Kašike i spatule od metala ili lošeg kvaliteta (najbolje je koristiti plastične).

 Ostaci na sunđeru - čak i zrna iz taloga kafe sakrivena u sunđeru mogu da oštete teflon.

MAŠINSKO PRANJE

Kada bi sudovi mogli da govore, sigurno bi prvo rekli da ne podnose mašine! Deterdžent­i, visoka temperatur­a i tvrdoća vode loše utiču na mnogo vrsta posuđa, pa se dešava sledeće:

 Izbledelo metalno posuđe.

 Pukotine na staklenom posuđu.

 Uništene daske za sečenje.

 Rđa na sudovima od livenog gvožđa.

 Aluminijum­sko suđe postaje tamnije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia