Alo!

Najveselij­e selo u Srbiji!

NOVI SAD MEĐU SVETSKIM TOP-DESTINACIJ­AMA!

-

U jednoj ulici u selu Samaila kod Kraljeva ima čak četrdeseto­ro dece uzrasta od jedne do 15 godina. Ima i domaćinsta­va sa troje i više dece, pa je odluka da se u selu izgradi vrtić sasvim opravdana.

Malo je sela u okolini Kraljeva sa mnogo dece. Samaila je izuzetak. U jednom sokaku, na putu ka susednom selu Mrsać, ima 11 domaćinsta­va sa troje i više mališana, javlja RTS.

- Mi smo mladi. Većina nas je ovde od 1980. do 1988. godišta. Želja je da proširimo imanja, da ima više dece - kaže Ivan Milanović, otac troje dece, koliko ih ima i Slađana Jovanović.

- Najmlađi je Aleksandar, posle ide Marija, a Mihajlo je najstariji. Planiramo i četvrto - dodaje Slađana.

Dvorišta u selu su odjednom postala tesna za toliki broj dece. Dečacima treba više prostora, javlja javni servis.

- U ovom selu ima 10 dečaka. Mogli bismo da napravimo neku ekipu. Da organizuje­mo fudbalski turnir. Svi igramo fudbal kaže desetogodi­šnji Mihajlo Jovanović.

I predsednik Mesne zajednice je porodičan čovek, koji planira više dece.

- Ja sam oženjen. Ostao sam da živim na selu. Imam jedno dete, drugo je na putu. Tu sam sa porodicom i zbog toga i radim sve ovo navodi Nenad Pajić, predsednik MZ Samaila.

Zbog dece će i jedan deo Doma kulture biti pretvoren u obdanište. Škola koju pohađa 232 učenika takođe će reagovati i značajno unaprediti nastavni proces.

- Vidimo da se broj dece u našim predškolsk­im odeljenjim­a ove godine povećao u odnosu na prethodne godine, tako da očekujemo više učenika - napominje Olivera Rumenić iz OŠ „Petar Nikolić“.

Više dece u predškolsk­im Novi Sad se našao među svetskim turistički­m top destinacij­ama! I to u kakvom društvu...

„Lonely Planet“svrstao je srpsku Atinu na treće mesto u top 10 svetskih turistički­h destinacij­a, a ispred su samo danski Kopenhagen i kineski Ženšen.

Novi Sad je opisan kao mesto koje svaki turista mora da poseti, a poseban naglasak stavljen je na bašte kafića, muzičke festivale, velike trgove i Petrovarad­insku tvrđavu, koja je opisana kao „najviše kul“mesto, s kojeg puca predivan pogled na Dunav. odeljenjim­a biće i u obližnjem Lascu i Babskom Polju. Kako put kroz selo Samaila još nema ime, predlagači za imena svih ulica i sokaka u selima u okolini Kraljeva mogli bi da ga nazovu Dečja ulica. Iza Novog Sada, od četvrtog do desetog mesta, našli su se Majami (SAD), Katmandu (Nepal), Meksiko Siti (Meksiko), Dakar (Senegal), Sijetl (SAD), Zadar (Hrvatska) i Meknes (Maroko).

 ??  ?? Lokalnu školu pohađaju 232 učenika
Lokalnu školu pohađaju 232 učenika
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia