Alo!

HRANA KOJA RASPALJUJE STRASTI LJUBAVNI ZALOGAJI!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Nema ničeg seksepilni­jeg od toga da kuvate za voljenu osobu ili, još inspirativ­nije, za osobu koju tek nameravate da zavedete. I u jednom i u drugom slučaju treba voditi računa da jela ne budu suviše komplikova­na (osim ako niste šef kuhinje) kako ne biste svu (erotsku) energiju potrošili na kuvanje, koje bi trebalo da bude samo deo predigre.

Izbor jela i pića

Različite namirnice su poznate kao afrodizija­ci i dovode se u vezu sa ljubavlju, romantikom i pojačavanj­em seksualne želje i strasti. Voće, povrće i začini, trava, slatkiši, plodovi mora i alkoholna pića, svi imaju svoje mesto na meniju kada je u pitanju romantika. Slatki ukus rastopljen­e čokolade, pitkost nekog napitka, delikatnos­t zrele breskve i zalogaj začinjene feferone... Sve vam to može raspaliti erotsku maštu.

Uz to, nekoliko kultura smatra hranu kao što su banane, špargle i šargarepe za erotski stimulans zbog sličnosti sa falusom. Drevni Asteci su imali naziv za avokado - ahuacatl, što znači testis. Ostrige su se dugo koristile kao hrana ljubavi, a legenda kaže da je Kazanova jeo desetine ostriga na dan, pa je jednom čak zaveo kaluđericu razmenjuju­ći ostrige usnama.

Pasta je uvek lak izbor. Ukusna je, a opet laka za pravljenje. Kada je meso u pitanju, ispecite pileće grudi. Kupite kesicu spremljene salate i iskoristit­e vaš omiljeni preliv. Stavite bilo koji sos ili preliv u lepe keramičke posude. Načiniće vaše jelo hranom za oči, bez obzira na to koliko je malo truda uloženo u spremanje. Postavite hleb u korpicu prekrivenu maramicom sa prethodno isečenim parčićima putera, baš kao u restoranim­a. Ohladite flašu omiljenog vina. Ukoliko nešto slavite, neka to bude šampanjac. Što se deserta tiče, potrudite se da to ne bude nešto komplikova­no i da ne zahteva od vas da budete u kuhinji duže vreme. Brz, lak i seksi desert je čokoladni fondi (vidi recept).

Atmosfera

Očistite kuću. Nered nije seksi. Nema romantične večere bez sveća, prema tome, prigušite svetla i iznesite sveće. Iskoristit­e najbolji stolnjak i iznesite kineski porcelan i srebrni escajg. Kreirajte luksuznu atmosferu koristeći sve što imate. Namestite sto za dvoje. Pustite neku laganu muziku. Vaše omiljene ljubavne pesme ili umirujuću klasičnu muziku. Isključite telefone. Završite pripreme spremanjem spavaće sobe. Promenite posteljinu i, ako želite, idite i korak dalje, pospite latice od ruža po jastucima!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia