Alo!

6Rak pluća dnevno UBIJE 10 LJUDI

-

Karcinom pluća najčešći je i najsmrtono­sniji karcinom u Srbiji i u svetu, od kojeg u zemlji godišnje oboli oko 6.000, a umre više od 4.600 osoba. Svakog dana 16 ljudi dobije dijagnozu te opake bolesti, a 10 od njih umre.

Šanse za uspešno izlečenje od raka pluća decenijama su imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično promenila pojavom biološke i imunološke terapije, navodi se u saopštenju Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“.

Na Institutu za plućne bolesti Vojvodine trenutno se zahvaljuju­ći donacijama šest pacijenata leči najnovijom imunoterap­ijom, a ciljanom terapijom još 45 pacijenata, i rezultati su za sada ohrabrujuć­i. Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta, kaže da je kod imunološke i biološke terapije veoma bitno da se zna da one ne mogu da se sprovode kod svih pacijenata i da se sprovode ciljano. Prethodno moraju da se urade određeni testovi, na osnovu kojih se uključuje terapija. Inače, imunoterap­ija za karcinom pluća nije na pozitivnoj listi zdravstven­og fonda i nju obezbeđuju putem donacija.

Karcinom pluća obično ne daje jasne simptome, a u to je mogla da se uveri i pacijentki­nja Ljubomirka Šestović. Ona kaže da se zamarala i da je zbog toga otišla na pregled. - Snimili su mi i pluća i ustanovili da imam promenu, pa su me uputili u Institut. Uvek sam mislila da mene to ne može da snađe jer nikada nisam imala ni upalu pluća - rekla je Šestovićev­a. Ona navodi da su rezultati pokazali da joj odgovara imunološka terapija i da se od tada leči na taj način. Uzima svakog jutra po jednu tabletu, a lekari su, kako kaže, zadovoljni, jer se karcinom ne širi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia