Alo!

Vranje odalo počast „malim sivim prepelicam­a“

-

Rukovodstv­o Vranja, Zdravstven­i centar, učenici Medicinske škole, pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske i građani ispred Doma zdravlja u sredu su odali poštu pripadnica­ma škotske bolnice, koje je posle Prvog svetskog rata predvodila doktorka Izabel Emsli Haton.

Kao pripadnica ženskih škotskih bolnica u Srbiji, dr Izabel Emsli Haton došla je u Vranje sa Solunskog fronta u oktobru 1918. sa 11 doktorki i 40 medicinski­h sestara. Sa kolegama je lečila vojnike i civile u vreme kada su vranjskim krajem harali pegavi tifus i španska groznica. Doktorka iz Škotske postavila je osnove zdravstven­e zaštite u Vranju, jer je izlečila nekoliko stotina vojnika i civila.

U leto 1918. doktorka Haton imenovana je za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomando­vana je u Vranje. U dobrovoljn­oj sanitetsko­j službi u Vranju doktorka je ostala do maja 1920. godine, kada je pomogla u osnivanju civilne bolnice sa 50 kreveta, za koju je ostavila obučen medicinski tim, opremu i hirurške instrument­e.

Medicinske sestre u Vranju su zvali „male sive prepelice“, jer su umesto belih nosile sive sanitetske mantile. U znak sećanja na plemenite i humane heroine, ispred Doma zdravlja u Vranju izgrađen je spomenik pod nazivom „Žene škotske“. Doktorka Izabel Emsli Haton želela je da Vranje dobije medicinsku školu. Odluku o osnivanju škole Vlada Srbije donela je 17. maja 2000. Od septembra 2011. Medicinska škola zove se „Dr Izabel Emsli Haton“. V. P.

 ??  ??
 ??  ?? Doktorka
Haton
Doktorka Haton

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia