Alo!

Đoković u Parizu piše istoriju tenisa!

- Piše: M. JANKOVIĆ sport@alo.rs

U junu Novak Đoković je bio 22. igrač na svetu! Pred skori početak mastersa u Parizu, Novak je u prilici da u novembru ponovo postane najbolji teniser na planeti!

Ovakav vrtoglavi uspon do sada nije viđen u svetu tenisa. Otkad je uspostavlj­ena ATP lista, 1973. godine, nijedan igrač nije uspeo da napravi ovakav uspon za tako kratko vreme. Gotovo je neverovatn­a transforma­cija Đokovića od igrača koji je pravio ogroman broj neiznuđeni­h grešaka u martu na turniru u Indijan Velsu, do igrača koji je osvojio Vimbldon, Sinsinati, US Open i masters u Šangaju. Rafael Nadal je trenutno prvi, ali njegova prednost je tek 200 poena, a Španac nije odigrao meč još od poraza od Huana Marina del Potra u polufinalu US opena. Nole u Parizu ne brani ni bod, a ukoliko osvoji turnir, zaradiće 1.000 poena.

- Njegov povratak je čudesan iz dva razloga - objasnio je nekadašnji učitelj Pita Sampresa i Rodžera Federera Pol Anakon i dodao:

- On ima 31 godinu, do sada je to bio period kada su teniske zvezde počinjale da blede. Situacija je sada drugačija, čak sedam igrača iz top 10 imaju više od 30 godina. Oduvek sam mislio da je nemoguće nekome oduzeti znanje. Ne može igrač tek tako da prestane da bude sjajan. Recimo, Sampras je u 31. godini shvatio da više ne može da igra. A Novak dominira tokom drugog dela sezone. A ono što me posebno fascinira jeste činjenica da je u seriji pobeda protiv najboljih igrača na svetu Federera, Nadala, Del Potra, Zvereva, Andersona... Ovo što sada radi jeste novi nivo konzistent­nosti.

Teniski stručnjaci tvrde da je jedan od ključnih stvari u velikom Novakovom povratku poboljšanj­e servisa na čemu je radio sa Marijanom Vajdom.

- Njegov servis je ponovo snažno oružje. I on to zna i veruje u način na koji servira. A što je još važnije jeste da rival zna da ga čeka problem - uveren je Anakon.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia