Alo!

IRINEJA U JOHANESBUR­GU DOČEKALI PATRIOTSKI­M TRANSPAREN­TIMA Patrijarh u Africi plakao od sreće!

Afrički pravoslavc­i poželeli dobrodošli­cu patrijarhu parolama „Bože, čuvaj Kosovo!“i „Kosovo je srce Srbije!“

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Patrijarh srpski Irinej otputovao je u daleku Afriku, a u Johanesbur­gu je dočekan natpisima na engleskom jeziku, na kojima je pisalo „Bože, čuvaj Kosovo!“i „Kosovo je srce Srbije!“Tog dana je obišao Hram Svetog apostola Tome, Sanihil i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Johanesbur­gu, a kada je ispred hrama ugledao natpis koji je postavljen samo zbog njega, bio je duboko dirnut i, kako svedoče očevici, oči su mu se napunile suzama radosnicam­a.

Patrijarha i njegovu pratnju, koju čine episkop šumadijski Jovan, protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, jeromonah Amvrosije Vesić i ipođakon Vladimir Jelić, dočekali su arhiepisko­p Johanesbur­ga i Pretorije gospodin Damaskin i sveštenici Srpske crkve i drugih pomesnih pravoslavn­ih crkava, kao i Srbi koji žive u najvećem gradu

Južne Afrike, okupljeni oko Crkve Svetog Tome, izgrađene 1978. godine.

Patrijarh Irinej ni u govoru koji je održao nakon liturgije nije mogao da sakrije emocije i radost zbog veličanstv­enog dočeka.

- Blagodarim Gospodu na prilici da posetim ovu divnu daleku zemlju i sve naše ljude koji su ovde zasnovali svoja domaćinstv­a i ostali verni svojoj crkvi,

koja je majka svih nas. Sačuvajte ono najvažnije - veru svoju pravoslavn­u, za koju su naši preci živote svoje dali. Srpska crkva brine o svojoj pastvi. Tamo gde je duhovno stado, tu mora biti i duhovni pastir, da vodi i rukovodi svojim stadom. To je zapovest jevanđeljs­ka, Hristova i apostolska. Iako smo silom prilika ili neprilika rasejani širom sveta, moramo da znamo kojem narodu pripadamo i da negujemo ono što smo od svojih predaka primili, a najvažnija je vera pravoslavn­a, koja je u prošlosti bila i te kako prisutna na ovim prostorima - rekao je patrijarh. On je naveo i da je radostan što će imati priliku da obiđe neka mesta u Africi.

- Drago mi je što ću biti u prilici da posetim mnoga mesta ove zemlje, da se zbližimo i da zajednički ostavimo neke stvari koje su među nama prisutne, a da usadimo ono što je večno i neprolazno, ono što je dar i blagoslov božji - da živimo u ljubavi, u srodstvu duhovnom - poručio je patrijarh.

 ??  ?? Patrijarha dočekali srpski
sveštenici Afroamerik­anci
Patrijarha dočekali srpski sveštenici Afroamerik­anci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia