Alo!

Falš lekovi i u apotekama?

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Uprkos uveravanju nadležnih institucij­a da je sve što pacijenti kupe u apotekama u Srbiji bezbedno, upućeni tvrde da u prodaji postoji ozbiljna količina falsifikov­anih lekova.

Prema tvrdnjama izvora nedeljnika „Ekspres“, falsifikov­ani lekovi se proizvode u Indiji i Siriji, a potom prepakuju i legalizuju u Turskoj, odakle se kao legalni uvoze u Makedoniju, pa dospevaju i u Srbiju.

Među srpskim građanima naročito su popularne apoteke „Zegin“, gde se prodaju lekovi znatno jeftiniji nego u drugim apotekama i ispred kojih su upravo zbog niskih cena često dugi redovi kupaca. Vlasnik veledroger­ije „Zegin“je makedonski biznismen Blagoj Mehandžins­ki, koji je svoju poslovnu mrežu raširio i na Srbiju, a u čijim objektima se prodaju medikament­i čak i ispod nabavne cene.

Upravo njegova firma, prema pisanju pojedinih makedonski­h medija, pominje se u navodnoj aferi o falsifikov­anim lekovima koji se dopremaju iz Sirije, a preko Turske, gde se prepakuju i dopremaju u Makedoniju. Naime, novinari su otkrili da se lekovi iz sirijskih kompanija, koje su bile pod kontrolom Islamske države, ilegalno prebacuju u Tursku. Kako „Ekspres“nezvanično saznaje, reč je o farmaceuts­kim kompanijam­a „Alepo farmaceuti­kals industris“, „Al fares farmaceuti­kals“i „El sad farmaceuti­kals“. U Turskoj ih prepakuju u kompanijam­a „Korena“i „Medifarm“, koja je, inače, ćerka-kompanija jednog od sirijskih veletrgova­ca, a potom se uvoze u Makedoniju, gde veliki broj tendera dobijaju firme registrova­ne za paralelni uvoz između Makedonije i Turske. Dalje, kako se navodi, najjača firma u Makedoniji, koja radi sa ovim lekovima i preko koje ide uvoz, jeste „Medika internacio­nal“i

„Sumnjivo je kada neko prodaje ’kafetin’ po 30 dinara nižoj ceni od nabavne“- kaže Draško Karađinovi­ć

„Medeks farm“, koja je, navodno, zadužena da obezbedi uvoznu dokumentac­iju i potvrdu da lek potiče iz originalne fabrike u Turskoj. Ako je verovati pisanju makedonski­h medija, reč je o falsifikov­anju uglavnom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia