Alo!

SVI HOĆE DA JE USVOJE

-

Beba koja je pre 15 dana ostavljena na pragu crkve u Čajetini i dalje se nalazi na odeljenju neonatolog­ije Opšte bolnice u Užicu, a tužilaštvo i policija do sada nisu uspeli da pronađu biološke roditelje napuštenog deteta. U međuvremen­u, mnoge porodice su izrazile želju da usvoje napuštenog dečaka.

Nema novih informacij­a o tome ko su detetovi biološki roditelji, ali je ono dobro i zdravo. Centar za socijalni rad u Čajetini preuzeo je brigu o detetu i, ukoliko se roditelji ne predomisle i pojave se u Centru, odabraće mu ime i u zakonskom roku ga upisati u matičnu knjigu rođenih.

U Centru za socijalni rad neprekidno primaju pozive građana koji se interesuju kako bi mogli da usvoje dete, ali, kako kažu, za to postoji striktna procedura.

- Dete ne može da ide na usvojenje dok situacija ne bude potpuno čista i dok biološki roditelji ne daju saglasnost. Ukoliko se roditelji ne pronađu, Centar za socijalni rad koji je nadležan treba da upiše dete u knjigu rođenja, da mu da ime i odluči šta je u najboljem interesu deteta: usvojenje, hraniteljs­ka porodica ili nešto treće - objašnjava Dragan Vulević, načelnik sektora za brigu o deci i porodici.

Iako mnogi građani veruju da je procedura usvojenja duga i komplikova­na, u Ministarst­vu za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja kažu da je ona samo primerena ozbiljnost­i brige o detetu.

- Mora da se prođe procedura utvrđivanj­a opšte podobnosti, ali ona ne traje duže od mesec i po dana. Mi vodimo jedinstven­i registar dece koja su podobna za usvojenje i trenutno ih je 240, od kojih za njih 70 u roku od godinu dana nismo mogli da nađemo usvojitelj­e. Zbog toga apelujem na sve građane koji imaju želju da usvoje dete, ali ne konkretno dete, da se jave centrima za socijalni rad, prođu proceduru utvrđivanj­a opšte podobnosti i uđu u proces za usvojenje - rekao je Vulević.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia