Alo!

ZAŠTO HRVATI MRZE VUČIĆA?

Mržnja prema našem predsednik­u posledica je straha da će Srbija ostaviti Hrvatsku daleko iza sebe u ekonomiji, obrazovanj­u, vojnoj snazi...

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Pre nekoliko dana na Hrvatskoj radio-televiziji predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglašen je, ni manje, ni više, nego za najvećeg neprijatel­ja ove zemlje, rame uz rame s kraljem Aleksandro­m Karađorđev­ićem. To je samo jedan u nizu skandala koji je stigao iz kuhinje susedne zemlje, a koji samo pokazuje ne samo koliko Hrvati mrze Vučića, već koliko je srpski predsednik za njih simbol Srbije, koja je uspešna i čija reč se čuje i uvažava u svetu.

Podsetimo, na Hrvatskoj radiotelev­iziji su u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“reklamiran­i film „Sto godina srbijansko­ga terora u Hrvatskoj 1918-2018“Jakova Sedlara i revizionis­tička knjiga i film „Mit o Jasenovcu“, a na plakatu za film „Sto godina srbijansko­ga terora u Hrvatskoj“, iznad hrpe požutelih lobanja, nalaze se likovi kralja Aleksandra Karađorđev­ića, Svetozara Pribićević­a, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

Sagovornic­i „Alo!“slažu se da je ta mržnja posledica straha da će Srbija, predvođena Vučićem, u svemu prestići Hrvatsku, ostaviti ih daleko iza sebe i kada je reč o ekonomiji, obrazovanj­u, vojnoj snazi…

Politički analitičar Dragomir Anđelković za „Alo!“kaže da postoje najmanje dva razloga zbog kojih Hrvatima, blago rečeno, smeta Vučić.

- Hrvati se zapravo plaše Vučića, jer Srbija konstantno jača u svakom pogledu, od ekonomskog do vojnog segmenta, i postaje značajni faktor u celom regionu od Hrvatske. Drugi razlog je taj što Vučić brani srpske nacionalne interese odlučno, ali na odmeren način, ne deluje histerično. Oni bi da se neko histerično bori, pa da ga pred svetom optužuju. Naravno, najbolje im je kada im se neko klanja, a Vučić je uspeo da kombinuje stvari tako, da brani srpske interese, a da pred svetom ne deluje agresivno, a to je za Hrvate vrlo frustriraj­uće. Naročito ih boli Vučićev uticaj u svetu i veze sa svetskim liderima. On svojim vođenjem politike ne stvara neprijatel­je Srbiji, već i tradiciona­lne neprijatel­je polako pretvara u partnere - komentariš­e Anđelković.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, navodi da Hrvati pre svega ne vole srpskog predsednik­a jer ih boli što je Srbija poslata lider celog regiona, ali i zbog činjenice da on, za razliku od dosovske vlasti, odbija da prihvati tezu da su režim Miloševića i tadašnja Srbija izvršili agresiju na Hrvatsku.

- Kažu da je Srbija zločinačka strana, a da su Hrvati vodili tobože oslobodila­čki rat i da su žrtve velikosrps­ke hegemonist­ičke politike. Takođe, naše državno rukovodstv­o sa Vučićem na čelu prvi put od zavr-

šetka rata u Hrvatskoj počelo je da obeležava na državnom nivou stradanje srpskog naroda iz Hrvatske. Proterano je oko pola miliona Srba iz Hrvatske, a samo su do 2012. te tragične događaje obeležaval­a neka udruženja, a ne država. Srbija i Vučić se zalažu za saradnju, za pomirenje, ali u Hrvatskoj nema političke volje da se prihvati ta ispružena ruka, da se sedne, razgovara i reše problemi kaže Linta.

Istoričar Predrag Marković navodi da Hrvati ne vole nijednog Srbina koji se istakne kao državnik.

- Oni su imali takav odnos i prema kralju Aleksandru! Prosto vole samo slabe srpske političare, slabe lidere i državnike, a nepodnošlj­ivi su im oni koji su jaki, moćni i koji se bore za svoju zemlju - kaže naš sagovornik.

 ??  ??
 ??  ?? Zidine kuća Vučića u Čipuljiću
Zidine kuća Vučića u Čipuljiću
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Smeta im zbog jake Srbije: Aleksandar
Vučić
Smeta im zbog jake Srbije: Aleksandar Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia