Alo!

Kazaljke otišle unazad!7

-

Građani Srbije su sinoć pomerili kazaljke jedan sat unazad, ali praksa pomeranja časovnika koja je kod nas uvedena 1983, biće okončana naredne godine.

Naime, Evropska komisija predložila je da se kazaljke više ne pomeraju dva puta godišnje i uz uslov da ne poremete funkcionis­anje tržišta zemlje članice imaju rok da do aprila 2019. odluče hoće li trajno izabrati zimsko ili letnje vreme, dok će Srbija odabrati ono vreme koje odaberu zemlje EU, a naredne godine ćemo saznati koje.

Zbog toga bi poslednji put kazaljke morale da budu pomerene u skladu sa letnjim računanjem vremena u nedelju, 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice koje žele da se trajno prebace na zimsko računanje vremena bi mogle, i to poslednji put, da pomere sat u nedelju, 27. oktobra 2019.

„Sad se ispostavlj­a, bar po nekim studijama, da sada ne samo da ne štedimo tokom tog veštačkog produžavan­ja obdanice, već da se beleže povećani gubici, što možemo da zahvalimo činjenici što živimo u tehnološki razvijenom svetu koji ne ode da spava u neko doba već nastavlja da troši svoju energiju“, objašnjava Branko Simonović iz Astronomsk­og društva „Ruđer Bošković“.

Evropska komisija predložila je da se pomeranje kazaljki ukine na osnovu ankete koju je letos sprovela, a rezultati te ankete pokazali su da 84 odsto građana ne želi da više pomera kazaljke, i to iz zdravstven­ih razloga. Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, ukazuje da se medicina bavila ovim problemom, ali ne tako egzaktno.

- Rađene su studije, koje su utvrdile da ima uticaja na raspoložen­je i osećaj umora - objašnjava Raičević i dodaje da je utvrđeno da je promena u proleće ozbiljnija po zdravlje nego promena u jesen.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia