Alo!

GAK: POJEDINCI ŽELJNI EKSTRAPROF­ITA

-

Vanredna kontrola u privatnim vrtićima pokazala je da se podaci o dolaznosti dece i naručenim obrocima ne podudaraju, rekao je za „Alo!“Slavko Gak, sekretar za obrazovanj­e i dečju zaštitu, a da li se na udaru našla i gradska kasa, znaće se naredne nedelje, kada budu saopšteni zvanični podaci.

Prema Gakovim rečima, generalni inspekcijs­ki nadzor pažljivo je planiran.

- Imali smo pojavu da pojedini privatni vrtići, naročito tokom leta, prijavljuj­u dolaznost veću od

97 odsto, dok je u državnim ustanovama iznosila manje od 50 odsto. To je izazvalo sumnju da dobijamo lažne podatke kako bi Grad isplatio punu refundacij­u - kazao je gradski sekretar tokom posete našem štandu na Sajmu medija.

On je naglasio da roditelji ne snose nikakvu krivicu.

- Roditelji su bili samo instrument pojedinih privatnika željnih ekstraprof­ita. Mi smo kontrolisa­li knjige dolaznosti i upoređival­i ih s podacima o naručenim obrocima. Brojke se ne podudaraju gotovo ni u jednom vrtiću. U narednom periodu proslediće­mo podatke i utvrditi nepravilno­sti. Da li su obroke poručivali na crno i nisu platili porez, proveriće Poreska uprava. Ako su oštetili roditelje i Grad, biće izuzeti s liste verifikova­nih predškolsk­ih ustanova - naglašava Gak.

Kako je najavljeno, tokom naredne nedelje vanredna kontrola biće sprovedena u još 30 vrtića na teritoriji prestonice.

- Akcija će se nastaviti dok ne proverimo sve privatne ustanove. Za nas su najvažniji interesi dece i roditelja, kao i zaštita gradskog budžeta. Nemamo problem s tim da privatnici zarađuju, ali deci moraju da pruže adekvatnu uslugu

- ističe naš sagovornik i dodaje da svaki kontrolisa­ni vrtić dobija zapisnik inspekcije i ima pet dana za žalbu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia