Alo!

ERDOGAN UGOSTIO VUČIĆA!

-

U Istanbulu je juče svečano otvoren novi istanbulsk­i aerodrom, projektova­n kao najveći na svetu, u prisustvu predsednik­a Turske Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Aerodrom se otvara na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.

Ceremoniji je prisustvov­alo više od 50 stranih zvaničnika iz dvadesetak zemalja, među kojima i lideri Severnog Kipra (Turska Republika Severni Kipar), Makedonije, Moldavije, Pakistana, Sudana, Bosne i Hercegovin­e, Bugarske, Konga, Slovenije, Gruzije, Irana, Velike Britanije i drugih zemalja. Erdogan je među brojnim uglednim gostima pozdravio i predsednik­a Srbije.

Za praćenje tog događaja je akreditova­no čak 800 predstavni­ka medija iz celog sveta. Istanbul je sa svojih oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi najveći grad u svetu.

Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, i kada bude potpuno završen, biće najveći aerodrom u svetu. Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje. Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika. Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine, kada će aerodrom sa šest odvojenih pisti kapaciteta 500 aviona godišnje moći da primi 200 miliona putnika. Imaće i 70.000 parking-mesta. E. A.

 ??  ?? Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze prima
90 miliona putnika
Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze prima 90 miliona putnika
 ??  ?? Srpski predsednik je bio počasni gost Redžepa Tajipa
Erdogana
Srpski predsednik je bio počasni gost Redžepa Tajipa Erdogana
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia