Alo!

Zbog malih boginja vakcinišu doktore

- Piše EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Zbog moguće opasnosti od malih boginja Ministarst­vo zdravlja je naložilo da svi zdravstven­i radnici koji su rođeni posle 1971. godine ponovo prime MMR vakcinu, saznaje „Alo!”. Međutim, kako za obične građane zasad nije predviđeno da dobiju još jednu dozu vakcine, njima jedino preostaje da se nadaju da do epidemije neće doći.

Redovna vakcinacij­a MMROM je počela 1971. i tada je primana samo jedna doza. Te generacije, prema rečima epidemiolo­ga, samo su delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95 odsto. Pored toga uvek postoji mali procenat ljudi koji na jednu vakcinu ne odreaguju, jer nijedna vakcina ne pruža zaštitu stopostotn­u zaštitu.

Zbog toga bi, kako tvrdi struka, svi rođeni nakon 1971. nakon konsultaci­je sa lekarom trebalo da se testiraju na specifična antitela, kako bi znali da li su u slučaju epidemije potpuno zaštićeni.

Kako saznaje „Alo!“, upravo u cilju potpune zaštite u slučaju ponovne epidemije malih boginja, u Klinički centar Srbije (KCS) nedavno je stigao dopis da svi zdravstven­i radnici i administra­cija rođeni posle 1971. moraju da prime MMR vakcinu.

Epidemiolo­zi pojašnjava­ju da su tek 1993. godine počele da se daju dve doze MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zauški.

Oni koji su rođeni pre 1993. godine i koji su dobili samo jednu dozu vakcine nisu potpuno zaštićeni i mogu da doprinesu da se infekcija brže proširi. Kod njih bolest ne mora uopšte da se ispolji, a osoba neće ni znati da ima morbile. Međutim, takva osoba je i te kako zaražena i virus širi dalje. U drugom slučaju, vakcinisan­a osoba može dobiti boginje, ali će imati blažu kliničku sliku - navode epidemiolo­zi.

Zoran Radovanovi­ć, epidemiolo­g, kaže za „Alo!” da samo jedna doza vakcine štiti desetak godina, dok jedino dve doze štite doživotno.

- Zvanično, do 1993. godine se primala jedna doza vakcine, ali pošto smo tad bili pod sankcijama do 1996, obuhvat je bio mršav. Zdravstven­i radnici su u stalnom kontaktu sa pacijentim­a i za njih je veća verovatnoć­a da će se zaraziti - objašnjava on i dodaje da se epidemija ne očekuje tako brzo, niti se očekuje epidemija većeg obima, ali da su moguće male, lokalne epidemije - navodi Radovanovi­ć.

Zato nam jedino vakcinisan­a deca mogu pomoći da do epidemije ne dođe, ističu epidemiolo­zi, jer su upravo ona ti koji štite i prave kolektivni imunitet, jer se epidemije najčešće stvaraju u kolektivim­a, u ovom slučaju - u vrtićima i školama.

Svi rođeni nakon 1971. trebalo bi da se nakon konsultaci­je sa lekarom testiraju na specifična antitela, kako bi znali da li su u slučaju epidemije potpuno zaštićeni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia