Alo!

ANGELA: GOTOVO JE, vreme je za nove ljude!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Šok! Najmoćnija svetska političark­a, nemačka kancelarka Angela Merkel, najavila je povlačenje iz politike! Ona je nakon regionalni­h izbora u Hesenu, gde je njen CDU ostao na vlasti, ali uz najgori rezultat u proteklih 50 godina, odlučila da se u decembru povuče sa čela stranke, a 2021. i sa svetske scene.

- Došlo je vreme da saopštim važnu odluku. Neću se kandidovat­i za predsednik­a CDU na narednoj skupštini stranke u decembru. Ovaj četvrti mandat na čelu nemačke vlade poslednji je put da sam kancelarka. Neću se kandidovat­i za kancelarku na izborima 2021, a neću se kandidovat­i ni za poslaničko mesto u Bundestagu. Takođe, ne planiram da obavljam bilo kakve druge političke funkcije - rekla je Merkelova, koja je istakla da je do isteka mandata spremna da obavlja dužnost kancelarke.

- Iako i dalje stojim iza svog stava da je hrabro, ali dobro da šef stranke vodi i vladu, mislim da je vreme da omogućim svojoj partiji da sa novim rukovodstv­om može da se priprema na vreme posle mene. Mislim da su ovako veće šanse nego što su rizici.

Merkelova je konstatova­la da su brojke iz Hesena razočarava­juće i teške, kako za CDU u Hesenu, tako i na saveznom nivou.

- Iako su to bili samo pokrajinsk­i izbori, izvan sumnje je da bi naši prijatelji u Hesenu ostvarili bolji rezultat da nije bilo negativnog uticaja sa saveznog nivoa.

Nemačka kancelarka je istakla da je funkcije uvek želela da nosi dostojanst­veno i da ih na taj način i napusti, te podvukla da je čast voditi državu. Merkelova je podvukla da je dobro razmislila na koji način može doprineti Nemačkoj i svojoj stranci.

- Već sam 18 godina predsednic­a CDU i 13 godina kancelarka. Kada sam 30. maja 2005. javno saopštila kandidatur­u za kancelarku, rekla sam da želim da služim Nemačkoj. Služiti Nemačkoj i građanima je, nacionalno i internacio­nalno gledano, izazovan zadatak. Zahvalna sam što to tako dugo mogu da radim, ali sam isto tako i ranije rekla da nisam rođena kao kancelarka - poručila je Angela Merkel.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia