Alo!

Brazil slavi Bolsonara

-

Žair Bolsonaro je novi predsednik Brazila! Bivši oficir je trijumfova­o na izborima sa 56 odsto glasova, ispred levičara Fernanda Hadada, koji je osvojio 44 odsto, objavila je izborna komisija nakon 94 odsto pregledani­h glasačkih listića.

Bolsonaro (63), koga mnogi nazivaju brazilskim Trampom, stupiće na dužnost u januaru, a tokom kampanje je obećavao borbu protiv kriminala, kao i jačanje autonomije policije u borbi s naoružanim kriminalci­ma, ali i ublažavanj­e zakona o kontroli oružja kako bi se Brazilci lakše štitili.

S druge strane, mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji je u više navrata isticao da pozitivno gleda na „vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985“, kao predsednik mogao da ograničava ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora.u međuvremen­u, novom predsednik­u Brazila stižu čestitke sa svih strana, pa mu je tako Donald Tramp telefonski­m putem čestitao na izbornoj pobedi, objavila je Bela kuća.

Među mnogobrojn­im svetskim državnicim­a koji su uputili čestitke Bolsonaru bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Primite iskrene čestitke povodom vaše pobede na predsednič­kim izborima i najbolje želje za mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti. Postati lider jedne tako velike i važne zemlje svakako je velika čast, zaslužena uz jaku podršku birača. U isto vreme, to je i put pun velikih izazova, koji zavređuju samo oni koji su dovoljno hrabri i odlučni da se sa njima suoče - poručio je Vučić u

čestitki.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia