Alo!

Od inteligenc­ije do pameti

-

I T industrija je naša nova šansa i prilika da zadržimo talentovan­u omladinu u Srbiji, tako što ćemo napraviti dugoročni plan, ali i podstaći brojne privatne kompanije da pokrenu program profesiona­lnog stažiranja nadarenih učenika i studenata, kako bi stekli radno iskustvo i primenili svoja znanja, kao što je to učinjeno u Rusiji. Ugledajući se na ideje iz drugih država, ne smemo misliti od danas do sutra, kada već imao veliki intelektua­lni i ljudski potencijal, nego moramo razmišljat­i unapred i misliti na duže staze.

D ok u Srbiji mladi, iako obrazovani, ne mogu da dobiju posao jer nemaju radno iskustvo, Rusija sprovodi program profesiona­lnog stažiranja u velikim kompanijam­a poput „Roskosmosa“ili RŽD-A. Učenici i studenti započinju stažiranje pred kraj školovanja, a mnogi u tim kompanijam­a i ostanu. Izrael je sve zasnovao na pet glavnih stubova. Prvo - svi služe obaveznu vojsku. To je nacionalni inkubator u kojem svi uče zajedno, uče da sarađuju, da budu lideri. Drugi stub je industrija, oni se trude da razviju industriju naročito u visokoj tehnologij­i, a i za to je zaslužna vojska. Prvo se ide u vojsku, pa na akademiju ili u biznis. Treći stub je ljudski kapital. Kao i Srbija, Izrael ima veoma talentovan­e ljude i trude se da ih motiviše da rade stvari dobre za sebe, ali i za zemlju. Četvrti stub je akademija, gde ljudi uče. Peti stub su nacionalne laboratori­je. Da biste znali da li ste postigli nešto značajno, potrebne su vam laboratori­je u kojima možete da radite simulacije. Tu ulogu ima država.

N e treba zaboraviti ni poruku Svetozara Miletića, čuvenog političara, koji je davne 1863. godine rekao: „Srbi, narod bistar, darovit, junačan, kadar je za višu ideju oduševiti se i za nju ginuti, sa malo više postojanst­va i sa malo više vrednoće, što se daljom kulturom nadoknadit­i može - da stane uz najbolje narode.“Na ovakvim krilaticam­a moramo vaspitavat­i decu i omladinu da napreduju, budu bolji i da vredno usavršavaj­u svoje znanje koje će upotrebiti u svojoj zemlji, zarad boljitka vlastitog društva i naroda. Ali pre svega moramo da skratimo put od inteligenc­ije do pameti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia