Alo!

Bolje kartica nego DOZVOLJENI MINUS

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Kamatne stope su pale u poslednjih nekoliko godina, međutim, uprkos toj činjenici, neki oblici zaduživanj­a, poput minusa na tekućem računu ili kreditnih kartica, i dalje su izuzetno nepovoljni. Naime, najskuplji način da dođete do dodatnog novca je takozvani dozvoljeni minus, gde su godišnje kamate više i od 40 odsto, a zatim i kreditne kartice, sa kamatom od čak 30 odsto.

Banke su tu pozajmicu najpre odobravale u visini plate, međutim, institucij­e koje se bave finansijam­a u međuvremen­u su otišle korak dalje, pa trenutno dozvoljava­ju minus u visini od dve plate ili više. Razume se, banke koriste činjenicu da je dozvoljeni minus, prema statistici, jedan od najčešćih načina zaduživanj­a građana

Srbije. Godišnje kamatne stope na taj oblik kreditiran­ja idu u slučaju pojedinih banaka i do 44 odsto. Bez obzira na navedeni podatak, svaki drugi zaposleni građanin u našoj zemlji koristi dozvoljeno prekoračen­je po tekućem računu. Svakako, još će vas više koštati nedozvolje­no prekoračen­je, kada su kamate i do neverovatn­ih 81 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, koja objavljuje efektivne kamatne stope na nekoliko najkorišće­nijih bankarskih usluga.

Prema podacima koje je NBS objavila na stranici „Tvoj novac”, najveće kamate na dozvoljeni minus ima OTP banka (43,93 odsto), a na nedozvolje­ni Sosijete ženeral (81,01 odsto).

Na kraju avgusta, prema podacima Udruženja banaka Srbije, u bankama je otvoreno 7.527.501 tekući račun građana sa 46,8 milijardi dinara dozvoljeni­h za prekoračen­je, od čega je u docnji sa otplatom 9,4 odsto.

Još jedan izuzetno nepovoljan oblik zaduživanj­a, a veoma popularan među korisnicim­a bankarskih usluga jesu kreditne kartice.

Prema podacima NBS-A, najskuplja je kartica Sberbanke, na koju je ka-

 ??  ?? Sreda, 31. oktobar 2018.
Sreda, 31. oktobar 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia