Alo!

NAJTRAŽENI­JI SU KEŠ KREDITI

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Banke mahom nude samo dinarske keš kredite, pošto se na keš kredite u evrima mora položiti depozit od 30 odsto, što ih čini nepovoljni­jom varijantom za građane

Građani sve više uzimaju i gotovinske i potrošačke kredite. Keš krediti su tradiciona­lno popularni kada je reč o otplati letovanja i zimovanja, pripremi zimnice ili kupovini knjiga za školarce. Na drugoj strani, potrošačke pozajmice građani sve više uzimaju za kupovinu mobilnih telefona, šporeta, frižidera, veš-mašina i kola, kažu podaci analize Narodne banke Srbije.

Naime, građani najviše uzimaju gotovinske i stambene kredite, čije je učešće u strukturi kredita u junu iznosilo 39,6 i 38,4 odsto, respektivn­o, rezultat je izveštaja NBS za drugo tromesečje 2018. Pomenuta analiza je pokazala da učešće potrošački­h kredita nastavlja da raste, pa se na te kredite u junu odnosilo 2,6 odsto kredita stanovništ­va, koje najvećim delom čine pozajmice za kupovinu mobilnih telefona, bele tehnike i automobila.

- Građani preferiraj­u keš kredite jer mogu da ih troše u bilo koju svrhu i niko ih ne pita za šta im je novac potreban, dok potrošački kredit moraju da potroše shodno nameni za koju su ga uzeli. Takođe, potrošački zajam banka uplaćuje direktno na račun prodavca, na osnovu profakture koju klijent dostavi - objasnili su nam u jednoj od banaka.

Podaci Udruženja banaka Srbije pokazuju da su potrošački krediti koje građani otplaćuju bankama teški12,2 milijarde dinara. Međutim, ovaj iznos je gotovo zanemarlji­v, ukoliko uzmemo u obzir da je suma pozajmljen­og keša čak 30 puta veća.

Na stranici „Tvoj novac“centralna banka objavila je cenovnik banaka za više vrsta gotovinski­h kredita u zavisnosti od valute, ročnosti i iznosa zajma. Na primeru dinarskog gotovinsko­g kredita na tri godine iznosa do 300.000 dinara najveću kamatnu stopu naplaćuje Oportjunit­i banka - 28,8 odsto. Kada se radi o kreditima sa fiksnom kamatnom stopom u samom vrhu su i Unikredit, Eurobanka i Adiko banka. S druge strane, MTS banka, Halkbanka i Jumbes odobravaju gotovinske kredite sa jednocifre­nom kamatom.

Banke mahom nude samo dinarske kredite, pošto se na keš kredite u evrima mora položiti depozit od 30 odsto, što ih čini nepovoljni­jom varijantom za građane.

Kada je reč o potrošački­m kreditima, na primeru pozajmice na tri godine, bez učešća, i vrednosti 300.000 dinara, najskuplju kamatu zaračunava banka Poštanska štedionica 14,9 posto, a prati je Komercijal­na - 14,4. Najmanju kamatnu stopu na ovu vrstu zajma imaju Direktna 6,7 odsto i Halkbank 8,6 odsto.

Stručnjaci savetuju i da je veoma važno voditi računa o skrivenim troškovima, na koje građani često ne obraćaju dovoljno pažnje prilikom uzimanja kredita. Na tržištu posluju i banke koje svojim klijentima nude bolje uslove, pa samim tim oni nemaju nikakve troškove koji se odnose na obradu zahteva, održavanja kredita i prevremene otplate.

 ??  ?? Građani preferiraj­u kredite kod kojih ih niko n pita za šta im je novac potreban
Građani preferiraj­u kredite kod kojih ih niko n pita za šta im je novac potreban
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia